Andelen af kvindelige ejere falder i flere af landets største advokatfirmaer

Trods løfter om bedre kønsbalance i advokatbranchens top går det den gale vej med andelen af kvindelige ejerpartnere. ”Det er ikke tilfredsstillende,” siger ledende partner (Opdateret).
Der er en lille fremgang i andelen af kvindelige ejerpartnere i landets største advokatfirmaer, viser ny opgørelse. | Foto: Rasmus Fredsted
Der er en lille fremgang i andelen af kvindelige ejerpartnere i landets største advokatfirmaer, viser ny opgørelse. | Foto: Rasmus Fredsted

Kønsbalancen halter fortsat i advokatbranchens top. 

Andelen er kvindelige ejerpartnere i de ti største advokatfirmaer målt på omsætning ligger således på 15 pct., viser opgørelse, AdvokatWatch har lavet. 

I januar 2022 lå det tal på 14 pct., og dermed har firmaerne samlet set flyttet sig et procentpoint på et år. 

Fastholder advokatfirmaerne det tempo, vil der være balance om rundt regnet 35 år. 

Flere virksomheder har forsøgt at dæmme op for problemet med tiltag som blandt andet diversitetsudvalg, kvindenetværk, nye rekrutteringsmodeller, barselsordninger – og ikke mindst gode intentioner og hensigtserklæringer. 

Alligevel er der langt til ligelig kønsfordeling i ejerkredsene, ligesom de største advokatfirmaer ved årsskiftet udnævnte dobbelt så mange mænd end kvinder til partner. 

”Det tager tid”

AdvokatWatchs opgørelse, som kun fokuserer på partnere med ejerandele, sætter endnu en tyk streg under de diversitetsudfordringer, som allerede er branchen velkendt.

Dykker man ned i tallene, formår seks af de ti største advokatfirmaer at øge andelen af kvinder, mens det går den gale vej for tre. 

Det gælder blandt andre Plesner, der for et år siden havde en ejerkreds bestående af 8 pct. kvinder. Det tal er faldet til 6 pct., og den ledende partner hos Plesner, Niklas Korsgaard Christensen, kalder det ”ikke tilfredsstillende”.

”Vi arbejder på at få en rimelig fordeling af ejerpartnere på køn også, og vi er fokuseret på, at vi gerne vil have flere kvinder i vores ejerkreds.”

Du siger, I arbejder på det, men sidst I udnævnte partnere, var der tale om tre mænd og en kvinde. Hvad er det et udtryk for?

”Det er et udtryk for, at vi udnævner på baggrund af de talenter, der er. Det var sådan, det faldt ud i år. Det kan være forskelligt år til år.”

”Jeg tror grundlæggende ikke, at det her er noget, man løser på en enkelt sæson. Det tager tid. Det er jeg realistisk omkring,” siger Niklas Korsgaard Christensen.

Skulle I have kigget på det her noget før?

”Det kan man altid sige. Det handler grundlæggende om at se frem og have de rigtige initiativer, som ikke bare er hurtige snuptag, for det løser ikke noget. Der skal også være en kulturel forandring.” 

Er udnævnelsen af partnere, selvom I ser på kvalifikationer, ikke et af de steder, hvor der kan laves en kulturel forandring?

”Jo, bestemt. Det er vi også i gang med internt. Vi er komfortable med, at det nok skal forbedres over årene.”

Fastholder førsteplads

Horten, der har 37 kapitalejere, holder sin førerposition fra sidste år, men går i år tilbage med to procentpoint og præsterer dermed et resultat på 24 pct. kvindelige ejerpartnere.

Lundgrens rykker markant op i tabellen med et spring på ti procentpoint til en samlet andel af kvindelige ejerpartnere på 23 pct.

Dermed følger advokatfirmaet op på de løfter, Lundgrens formand, Tobias Vieth, kom med sidste år, da han sagde, at han havde ”en klar forventning” om at få flere kvindelige partnere. 

Bech-Bruun ligger omvendt fortsat i den tunge ende med en fremgang på et procentpoint til 11 pct. kvindelige ejere.

”Med den nuværende fordeling af køn i partnergruppen forholder det sig sådan, at selv små forskydninger har relativt stor indflydelse på tallene. Og tallene ser klart mindre positive ud, end vi kunne ønske os,” lyder det i et skriftligt svar fra Bech-Bruuns ledende partner, Steen Rode.

Firmaet vil dog ”ufortrødent fortsætte vores stålfaste fokus på vores diversitets- og inklusionsarbejde”, hvor slutmålet gerne skulle blive den diversitetsmålsætning, som Bech-Bruun satte i 2021, om at hver tredje nye partner skal være en kvinde i perioden 2021-2025.

”Vi tror ikke på, at der findes hurtige løsninger til at sikre mere ligestilling i toppen af Bech-Bruun. Det er et arbejde, der rækker ind i de næste mange år,” skiver Steen Rode.

”I den følgende periode fra 2026-2030 er det vores mål, at hver anden nye partner skal være en kvinde, ligesom det langsigtede mål for os fortsat er en ligelig repræsentation. Det er vigtigt at gøre klart, at vi ikke leder efter quick-fixes på diversitetsproblematikken.”

Opdateret 18.01.2023 kl. 09.21: DLA Piper oplyser til AdvokatWatch, at de ved første optælling talte forkert. Virksomheden har således ændret deres tal fra 52 kapitalejere, heraf 7 kvinder til 53 kapitalejere, heraf 8 kvinder. Dermed er DLA Piper status quo siden sidste års opgørelse.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter