Advokat-topchefer afventer politisk efterspil af omdiskuteret konkurrencerapport

Andet halvår i advokatbranchen bliver præget af store politiske sværdslag om konkurrencerapport og kammeradvokatordning, spår ledende partnere. Men også diversitet og historisk rigsretssag er i kikkerten.
Konkurrencerådet kom i januar med en rapport, der foreslår markante ændringer i advokatbranchen. Den er dog indtil videre ikke blevet fulgt op politisk. | Foto: Steffen Moses/Watch Medier
Konkurrencerådet kom i januar med en rapport, der foreslår markante ændringer i advokatbranchen. Den er dog indtil videre ikke blevet fulgt op politisk. | Foto: Steffen Moses/Watch Medier

Rundt om på ledelsesgangene i landets største advokatfirmaer venter branchens topchefer på flere store politiske dagsordner, der kan rykke rundt på milliarder på markedet for juridiske ydelser.

Konkurrencerådet afleverede i januar sin længe ventede rapport om advokatmarkedet, der foreslog en betydelig øget liberalisering, men indtil videre har politikerne ikke omsat konkurrenceidéerne til konkrete tiltag.

"Rådets anbefalinger om at gøre op med beskyttelsen af advokattitlen, løsne op for ejerstrukturen og afskaffe kammeradvokataftalen har startet en vigtig debat om øget liberalisering af advokatbranchen. Det vil fortsat være på agendaen," lyder det fra Finn Schwarz, ledende partner i Horten.

Horten-chefen har som en række andre ledende partnere i de største danske advokatfirmaer svaret på en række spørgsmål i AdvokatWatchs sommerserie, som bliver bragt over de kommende uger.

I serien ser topadvokaterne blandt andet frem mod andet halvår af 2021, og her fremhæver flere det politiske efterspil af Konkurrencerådets rapport som den helt centrale dagsorden for branchen.

Blandt andet peger Niklas Korsgaard Christensen, ledende partner i Plesner, på "konkurrenceredegørelsen og kammeradvokatordningen".

"Det er oplagt, at der fra politisk side er og bør være fokus på særligt sidstnævnte, som på mange måder hverken er en hensigtsmæssig ordning eller skaber lige konkurrencevilkår blandt advokatvirksomhederne," skriver han i sommerserien.

Politisk debat i horisonten

Konkurrencerådets rapport kan groft sagt deles op i to hovedspor. Det ene handler om det generelle marked for juridiske ydelser, hvor der ifølge Konkurrencerådet er en række konkurrencehæmmende regler.

Det gælder blandt andet stramme regler for, at advokatfirmaer skal være ejet af advokater, ligesom man i dag skal være uddannet jurist for at kunne blive advokat. Her ønsker Konkurrencerådet at løsne op for reguleringen og blandt andet åbne markedet mere for revisorer.

Det andet spor drejer dig om kammeradvokatordningen, hvor advokatfirmaet Poul Schmith via kammeradvokataftalen sidder tungt på staten. Andre advokatfirmaer ønsker en større bid af ministerier og styrelsers advokatopgaver og mener, der er tale om unfair konkurrence.

Konkurrencerådet mener også, at der bør være mere kamp om de statslige opgaver, og finansminister Nicolai Wammen (S) har givet udtryk for, at han vil genoverveje hele kammeradvokatordningen.

Indtil videre er der dog ikke blevet fulgt op på konkurrencerapporten politisk, men det må snart komme, mener Martin André Dittmer, ledende partner i Gorrissen Federspiel.

"Konkurrencerådets anbefaling om en ændring af kammeradvokaturordningen vil formentlig blive genstand for yderligere debat i efteråret," skriver han.

En central del af liberaliseringsdebatten handler om retssikkerhed, hvor mange advokater frygter, at øget konkurrence kan ske på bekostning af nogle af de principper om blandt andet advokaters uafhængighed, som de nuværende regler er sat i verden for at beskytte.

"Det er selvsagt, at vi er fortalere for en sund og effektiv konkurrence, hvilket, jeg mener, allerede eksisterer i vores branche. Det betyder ikke, at vi ikke er åbne over for nye tiltag, men konkurrencehensyn må ikke stå over retssikkerheden og advokaters uafhængighed," skriver Mazanti-Andersen-partner Philip S. Thorsen.

"Retssikkerheden er den enkelte advokats DNA, uanset hvilket juridisk område man arbejder med, og bør være den absolut vigtigste prioritet i den debat," tilføjer han.

Ser frem mod rigsretssag

Ud over de store konkurrencepolitiske dagsordner peger de ledende partnere blandt andet på, at diversitet fortsat vil fylde meget.

"Vigtige emner som fleksibilitet, forudsigelighed, diversitet og ikke mindst involvering i at skabe rammerne er på agendaen," skriver Henning von Lillienskjold, ledende partner i Dahl.

Martin Kirkegaard, der er direktør og partner i Lundgrens, mener ligeledes, at "diversitet vil være et rigtig vigtigt punkt på dagsordenen i advokatbranchen".

"Jeg tror på, at et stigende fokus på øget kønsdiversitet, særligt på partnerniveau, kommer til at være med til at skabe rammerne for den fremtidige advokatbranche," skriver han.

Hos DLA Piper har ledende partner, Martin Lavesen, der også er nyvalgt formand for Advokatrådet, fokus på sin nye post, hvor han blandt andet har planer om at sikre et effektivt tilsyn med advokater.

Men derudover ser han frem til den rigsretssag mod tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, der for alvor starter til september.

"Jeg tror også, at afviklingen af rigsretssagen kommer til at fylde i billedet af andet halvår. Det gælder både generelt og hos os i DLA Piper, hvor min kompagnon Jon Lauritzen er af de to anklagere," skriver Lavesen.

Alle de ledende partneres svar kan læses i deres fulde længde i AdvokatWatchs sommerserie, der bliver bragt hen over de kommende uger.

Lundgrens sparker gang i følsom debat der splitter advokatbranchen

Førende advokathuse udfordrer branchens nej til liberalisering

Partier kræver atter opgør med Kammeradvokaten

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også