Ledende partner sætter sig på magtfuld post som formand for Advokatrådet

Advokater vælger ledende partner som ny formand for Advokatrådet. Han retter især sit fokus mod tre store dagsordner og er klar til at se seriøst på Konkurrencerådets liberaliseringsforslag, fortæller han i sit første interview som formand.
DLA Pipers ledende partner, Martin Lavesen, er ny formand for Advokatrådet. | Foto: Gregers Tycho/ERH
DLA Pipers ledende partner, Martin Lavesen, er ny formand for Advokatrådet. | Foto: Gregers Tycho/ERH

DLA Pipers ledende partner, Martin Lavesen, er fredag formiddag blevet valgt til en af advokatbranchens tungeste poster som formand for Advokatrådet.

Han sikrede sig posten ved Advokatsamfundets generalformsaling, hvor han blev valgt uden modkandidater.

"Jeg har deltaget i det kollegiale arbejde igennem mere end 20 år, og det her er så det ultimative skridt, efter jeg har siddet seks år i rådet," siger Martin Lavesen til AdvokatWatch.

I formandsstolen for Advokatsamfundets bestyrelse erstatter han Plesner-partner Peter Fogh, der efter seks år som formand i henhold til vedtægterne skal give stafetten videre.

I modsætning til Peter Fogh er Martin Lavesen topchef for et af landets største advokatfirmaer, hvilket ifølge den nye formand sender et signal om, at de centrale spillere i branchen prioriterer arbejdet i Advokatsamfundet højt.

Udfordringen bliver at have to så store kasketter på samtidig.

"På den personlige front har jeg selvfølgelig overvejet, om man kan være en god managing partner og samtidig en god formand og selvfølgelig stadig være en god familiefar. Og det er selvfølgelig min forventning, at det godt kan lade sig gøre," siger Martin Lavesen.

Det bliver dog langt fra en hyggepost for Martin Lavesen, og der ligger flere store agendaer på den nye formands skrivebord.

Selv peger han på tre dagsordner, han vil have ekstra fokus på. Det drejer sig om debatten om retssikkerhed, advokaters engagement i Advokatsamfundets arbejde og advokaters troværdighed.

Skal være retssikkerhedens stemme

Debatten om retssikkerhed er helt central for Advokatsamfundet, og netop nu er der ifølge Martin Lavesen et stort behov for, at advokater værner om retsstatens principper og forsøger at påvirke politikerne.

"Det er et arbejde, der har hele coronanedlukningen som bagtæppe, hvor det er min opfattelse, at der har været pres på retssikkerheden og frihedsrettighederne hos borgerne," siger han.

Flere jurister og advokater har det seneste år været ude med kritik af, at regeringen blandt andet har hastet coronalovgivning igennem Folketinget og har givet sundhedsministeren vide beføjelser med epidemiloven.

Der er også pres på retssikkerheden i den rapport om advokatmarkedet, som Konkurrencerådet kom med tidligere i år, mener Advokatsamfundet. Og den linje bliver der ikke pillet ved under den nye formand, som dog ser flere gode forslag i rapporten.

"Som udgangspunkt er jeg meget fortaler for, at vi har en sund konkurrence, og derfor skal vi selvfølgelig se seriøst på de forslag, der er i rapporten."

Martin Lavesen peger blandt andet på forslagene om at øge gennemsigtigheden om advokaternes priser og om at åbne advokatuddannelsen for erhvervsjurister som forslag med potentiale.  

"Det, der er vigtigt for mig, er, at vi holder fast i den ubetingede uafhængighed, og det ligger primært i advokattitlen og i ejerskabet."

Han er dog åben for at løsne de interne ejerskabsregler, så længe hovedparten af advokatfirmaer ejes af advokater. I dag må ti pct. af advokatfirmaer være ejet af ikke-advokater.

Advokatstanden skal engageres

Det er ikke, fordi advokaterne generelt står i kø, når der skal besættes poster i Advokatsamfundet, og derfor vil Martin Lavesen øge engagementet blandt især yngre advokater.

"Det arbejde, vi laver her, skal opleves som mere relevant for flere advokater. Vi skal have skabt en bedre sammenhæng og forståelse på tværs af advokater, som i dag er meget forskellige – og meget mere forskellige, end da jeg trådte ind i branchen for 30 år siden."

Den nye formand har ikke en konkret plan klar, men han vil blandt andet "inddrage advokater fra hele landet på tværs af køn og alder i diskussionerne om god advokatskik, kollegialt arbejde og så videre".

På dagsordenen kunne for eksempel være debatterne om diversitet og sexisme, hvor Advokatsamfundet traditionelt set har været lidt tilbageholdne med at blande sig.

"Man kan sagtens diskutere, om diversitet hører under Advokatsamfundet, men jeg synes, det er utvivlsomt, at vi som stand i hvert fald skal arbejde på, at vi får mere diversitet ind i partnerkredsene," siger Lavesen og tilføjer:

"Jeg mener faktisk også, at det ultimativt er et retssikkerhedsspørgsmål, hvis klienter på grund af manglende diversitet ikke kan finde en advokat, der kan repræsentere dem."

Når det kommer til metoo-debatten har det også hidtil været noget, der primært har ligget hos Danske Advokater, hvor en arbejdsgruppe netop er kommet med en række konkrete værktøjer og en rapport.

Det er et arbejde, som Advokatsamfundet også vil se på.

"Det er en diskussion, vi skal have, for kan en seksuel krænkelse være en overtrædelse af god advokatskik? Det kan det måske i nogle få særlige situationer, og det er den drøftelse, vi skal have på baggrund af det arbejde, Danske Advokater har lavet," siger Martin Lavesen.

Tilliden til advokater skal styrkes

Advokater roder altid rundt i bunden af troværdighedsmålinger, og derfor er det ifølge Martin Lavesen vigtigt at arbejde på befolkningens syn på standen.

Det skal blandt andet ske ved at have et "godt og bundsolidt tilsyn med advokater, så vi får fat i dem, der nu måtte træde ved siden af", siger den nye formand.

Men nok så vigtigt er det at arbejde på advokaters image i offentligheden.

Sidste år satte Advokatsamfundet og Danske Advokater gang i en såkaldt perspektivanalyse, der skal "levere indsigter til branchens strategiske udviklingsarbejde". Analysen er ved at være klar, og den skal danne grundlag for en omdømmestrategi, der ventes i løbet af året.

"Min ambition er, at vi skal have skabt en større forståelse for det arbejde, advokater udfører. Vi kommer nok aldrig til at ligge øverst i troværdighedsmålingerne, for vi bevæger os på områder, hvor der er konfliktfyldte sager, og derfor vil advokater ofte dele vandene," siger Lavesen.

Senest har Martin Lavesen været formand for regel- og tilsynsudvalget i Advokatrådet. Han er valgt som formand de kommende fire år.

Advokatrådets formand stopper efter seks år på posten

Advokater falder til nyt lavpunkt i troværdighedsmåling

Nyt gebyr indbringer Advokatsamfundet over 150.000 kr. i 2020

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også