Afsat kurator frygter for advokaters habilitet efter "vidtgående" afgørelse

Det er med ny landsretsafgørelse næsten umuligt ikke at være inhabil, lyder det fra afsat kurator, der vil have Højesteret på banen. "Det er så vidtgående, at jeg slet ikke kan forestille mig konsekvenserne," siger advokaten.
"Det her vil betyde, at det vil være næsten umuligt ikke at være inhabil med alle de tråde, der er mellem de forskellige advokatkontorer i alle mulige sammenhænge," siger Peter Krarup, partner i Mazanti-Andersen. | Foto: Mazanti-Andersen / PR
"Det her vil betyde, at det vil være næsten umuligt ikke at være inhabil med alle de tråde, der er mellem de forskellige advokatkontorer i alle mulige sammenhænge," siger Peter Krarup, partner i Mazanti-Andersen. | Foto: Mazanti-Andersen / PR
Af Andreas Vestergaard og Steffen Moses

De vælter ivrigt ud af munden, ordene, når Peter Krarup, advokat og partner i advokatfirmaet Mazanti-Andersen, skal forklare, hvorfor han vil have Højesteret på banen, efter Østre Landsret har fjernet ham som kurator i konkursboet efter ejendomskoncernen Sandgården på grund af inhabilitet.

"Jeg har som udgangspunkt ikke noget ønske om at skulle gå til Højesteret, og jeg har heller ikke noget behov for at blive på den her sag. Men denne praksis kan ikke stå ved magt," siger Peter Krarup til AdvokatWatch.

Berlingske kunne tidligere torsdag fortælle, at Peter Krarup, der for få måneder siden fik sparket som kurator i boet efter boghandlerkæden Arnold Busck, er blevet sat fra bestillingen i konkursboet efter Sandgården. Det har Østre Landsret afgjort.

Krarup er ifølge landsretten inhabil, fordi Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten, der har været en del af kuratellet i Sandgården, som kurator i et andet konkursbo – Alpha Insurance – har lavet ansvarsundersøgelser i forhold til en af Krarups partnerkolleger i Mazanti-Andersen, der tidligere sad i bestyrelsen i forsikringsselskabet.

Det er dog umuligt at vide, hvilke undersøgelser der foretages på andre kontorer og i andre konkursboer, som "teoretisk kunne relatere sig til en kollega på ens kontor", mener Peter Krarup, som siger, at han er "fuldstændig uafhængig" af Boris Frederiksen.

Uoverskuelige konsekvenser

I coronakrisens konkursboer har der været flere sager om inhabilitet. Først blev Henrik Sjørslev, der er partner i DLA Piper, fjernet som kurator i konkursboet efter flyselskabet Jet Time, inden Peter Krarup måtte sige farvel til sin kuratortjans i boet efter Arnold Busck.

Fælles var, at de havde partnerkolleger, som havde siddet i bestyrelsen i selskaberne, og selv om de begge havde hentet medkuratorer ind, var det ifølge Sø- og Handelsretten ikke tilstrækkeligt.

Peter Krarup peger på, at landsretten med sin nye afgørelse udvider habilitetsbestemmelserne fra ikke kun at omhandle det konkrete konkursbo til at inddrage "alle mulige uafhængige og fjerntliggende selskaber".

"Det er så vidtgående, at jeg slet ikke kan forestille mig konsekvenserne, og det er derfor, jeg indbringer afgørelsen for Højesteret," siger Mazanti-partneren.

"Det her vil betyde, at det vil være næsten umuligt ikke at være inhabil med alle de tråde, der er mellem de forskellige advokatkontorer i alle mulige sammenhænge, ligesom det vil være meget svært at vurdere, om man er habil i en sag," forklarer han.

Der er god grund til at få prøvet sagen ved Højesteret, mener Anders Hoffmann Kønigsfeldt, der er partner i Bech-Bruun og næstformand i foreningen Danske Insolvensadvokater.

Han kender ikke sagen godt nok til at vurdere konsekvenserne af Østre Landsrets dom, men habilitet er så centralt for advokater, at det er vigtigt med klokkeklare linjer, mener han.

"Uden at forholde mig til den konkrete sag, for jeg kender ikke nok detaljer til at kunne det, vil jeg sige, at det er vigtigt at få klarlagt, hvornår vi er habile, og hvornår vi ikke er habile. Det kan jeg kun støtte op om bliver afklaret helt oppe i Højesteret, hvis det er muligt," siger Anders Hoffmann Kønigsfeldt.

Rammer alle uanset baggrund

I forhold til den konkrete sag vedrørende Sandgården, som krakkede i 2008, havde Peter Krarup i første omgang fået grønt lys af Sø- og Handelsretten i forhold til den mulige interessekonflikt, men Østre Landsret er altså uenig. Hvis landsrettens afgørelse står til troende, vil det blive svært at finde kuratorer, mener Mazanti-partneren.

"Det er svært at få lavet bobehandling af konkursboer, hvis der ikke er nogen til at udføre arbejdet, såfremt der opstilles krav, som er umulige at opfylde for kuratorerne," siger Peter Krarup.

Problemet vil ifølge advokaten være det samme, selv om man udvidede feltet af kuratorer ved for eksempel at lukke revisorerne ind, som længe har banket på døren, da det er "et forhold, der vil ramme alle kuratorer uanset baggrund".

"Det handler pludselig om meget små og teoretiske afhængighedsforhold, og der vil kunne opstå tilsvarende habilitetsproblemer, hvis en revisor var kurator," lyder det fra Krarup, som tilføjer:

"I væsentlige konkursboer vil man altid undersøge revisoransvar, så de store revisionsfirmaer vil hurtigt også blive inhabile som kuratorer."

Procesbevillingsnævnet skal nu tage stilling til, hvorvidt Højesteret skal kigge på sagen.

Mazanti-partner mister endnu en tung kuratorpost på grund af inhabilitet

Habilitetsspørgsmål melder sig blandt kuratorer i coronakrisens konkursboer 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også