Langvarige coronaslagsmål i retten truer virksomheder – advokat savner lynløsning

En retspræsident og en advokat går nu i rette med erhvervslobbyen, der opfordrer virksomheder til at undgå retssalene. Coronasager bør afgøres ved domstolene, mener advokaten, mens retspræsidenten er klar til lynforløb. Erhvervslivet er dog skeptisk.
Smilene er stivnet i musikbranchen, hvor musikeren Kato (tv) frygter store konsekvenser af coronanedlukningen. På billedet er han på scenen i Tivoli sammen med kollegaen Medina. | Foto: Mogens Flindt
Smilene er stivnet i musikbranchen, hvor musikeren Kato (tv) frygter store konsekvenser af coronanedlukningen. På billedet er han på scenen i Tivoli sammen med kollegaen Medina. | Foto: Mogens Flindt

En massiv bølge af coronarelaterede sager truer med at skylle ind over det i forvejen pressede retssystem.

Der er et hav af ubesvarede juridiske spørgsmål om, hvem der kan holde sig flydende med hjælpepakker, og hvem der må tage en økonomisk dukkert.

"Det her kan blive noget rigtig rod. Det bliver grimt," som musikeren Kato udtrykker det i en video på Facebook.

For ham som kunstner er spørgsmålet, om arrangørerne kan påberåbe sig force majeure og derved slippe for at betale musikerne for de mange aflyste koncerter og festivaler.

I den økonomiske kæde i branchen kommer også bookingbureauer, lydfolk, scenefolk og mange andre i klemme, og det bliver svært at undgå et juridisk slagsmål.

Det samme gør sig gældende for en lang række brancher, og hvis sagerne ikke skal trække ud i flere år, skal domstolene tænke ud af boksen, mener Pernille Backhausen, der er partner og formand hos Sirius Advokater og en af Danmarks tunge profiler inden for arbejds- og ansættelsesret.

"Der er behov for nogle meget hurtige juridiske afgørelser. Det er samfundsmæssigt vigtigt, og vi bliver nødt til at få lavet en ny ordning, allerhelst ved de ordinære domstole, så retssikkerheden er, som den plejer at være," siger hun til AdvokatWatch.

Coronasager hører til i retterne

Reaktionen fra Pernille Backhausen kommer, efter Dansk Industri (DI) og Dansk Erhverv flere gange har været ude med et budskab om, at virksomhederne bør løse coronasagerne ved mediation, fordi retssystemet ifølge erhvervsorganisationerne er for dyrt og for langsomt.

Men når Kato skal sidde over for arrangører, bookingbureauer og myndighederne, der sidder med hjælpepakkerne, bliver det noget nær umuligt at mediere sig frem til en løsning, mener Pernille Backhausen. Derfor ligger coronasagerne ifølge advokaten bedst hos domstolene.

"Mediation vil ikke løse problemet med, at der er nogle ansøgninger om hjælpepakker, hvor der ofte mangler en juridisk afklaring på, hvor grænserne går, og hvad rammerne er," siger hun.

Advokaten er dog enig med erhvervsorganisationerne i, at der i det normale domstolssystem er for lange udsigter til at få afklaring på coronasagerne. Derfor efterlyser hun løsninger, hvor mange sager kan komme hurtigt igennem systemet.

"Man kan forestille sig, at domstolene påtog sig at lave et tværgående samarbejde, hvor man kører med meget korte frister og får hurtige afgørelser. Parterne skal selvfølgelig være enige om, at det skal gå stærkt, men det vil også være tilfældet i mange coronasager," siger Pernille Backhausen.

Domstolene har lavet lignende tværgående samarbejder i for eksempel den såkaldte Umbrella-sag om deling af børneporno og sagerne om flykompensation, som voksede voldsomt sidste år.

Retspræsident klar til hurtige retssager

Hos Retten på Frederiksberg er retspræsident Christian Lundblad klar til at få afgjort coronakonflikter med hurtige sagsforløb.

"Det giver rigtig god mening at bruge domstolene, hvis du skal have en hurtig afgørelse. Jeg tror ikke, der er noget, der er billigere og for den sags skyld også hurtigere, når det kommer til stykket," siger Christian Lundblad.

Tager DI og Dansk Erhverv fejl, når de mener, at man bør undgå domstolene?

"Jeg vil ikke sige, at de tager fejl. Men de må meget gerne se domstolene som et sted, der rent faktisk rigtig gerne vil løse erhvervslivets konflikter. Jeg bliver ked af at høre, at argumentet for at bruge mediation nogle gange er, at domstolene ikke dur."

Ifølge retspræsidenten kræver de hurtige løsninger blot, at parterne er villige til at indgå i nogle hurtige og afgrænsede forløb. Og hvis virksomheder og advokater er villige til dét, er domstolene klar til at levere hurtige afgørelser, lover han.

"Vi ser gang på gang, at en part pumper sagerne op i håb om, at den anden bliver træt. Hvis den ene part ikke har lyst til at medvirke til en løsning, er det rigtig svært," siger Christian Lundblad.

Retspræsidenten opfordrer derfor til en tættere dialog mellem domstolene og erhvervsorganisationerne, "for vi vil dem rigtig gerne", siger Christian Lundblad.

DI er skeptisk – men klar til dialog

Hos DI er underdirektør Kim Haggren klar til dialog, men det er med en vis position skepsis, at han tager imod Christian Lundblads udstrakte hånd.

"Det er da spændende, for det er ikke det, vi normalt hører fra domstolene," siger Kim Haggren.

Hvad hører I normalt?

"Vi hører, at ting tager tid. Vi hører om berammelser, der ligger et år ude i fremtiden. Men det er da dejligt, hvis de kan tage skeen i den anden hånd."

Skal virksomhederne også se lidt indad i forhold til ikke at trække sager i langdrag?

"Nu er jeg selv advokat, så jeg kan godt tillade mig at sige, at det jo ikke nødvendigvis er virksomhederne, der gør det. Der kan nogle gange, når advokaterne kommer ind over, være en tendens til, at der går kamp i den. Og det kan også være med til at trække sager ud," siger Kim Haggren.

"Det her går nogle gange op i slagsmål mellem advokater og virksomheder, og så glemmer de fuldstændig, hvorfor de sidder der. Og det er dét, mediation kan løse for dem," tilføjer han.

I sidste måned viste en rapport fra tænketanken Justitia, at lange ventetider ved domstolene og for lille kompensation til at dække sagsomkostningerne afholder mange virksomheder fra at gå til domstolene, når de havner i juridiske konflikter.

Massivt retsligt efterslæb venter: Selskaber kan droppe domstole og spare millioner

Små erstatninger får firmaer til at fravælge retssager

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også