Endnu et stort advokatfirma i fyringsrunde

Coronakrisen får Plesner til at afskedige medarbejdere. Samtidig får partnerne i et af landets største advokatfirmaer mindre udbetalt om måneden som en direkte konsekvens af krisen, fortæller Plesner-chef.
For 17 medarbejdere er hverdagen i Kobbertårnet slut. | Foto: Torben Stroyer/ERH
For 17 medarbejdere er hverdagen i Kobbertårnet slut. | Foto: Torben Stroyer/ERH

Der har længe været stille fra ledelsesgangen i Kobbertårnet på Amerika Plads i København, hvor Plesner som det eneste store advokatfirma indtil nu har afvist at stille op til interview i forbindelse med årsregnskabet på grund af krisetravlhed.

Men bag kulisserne har ledelsen arbejdet på at tilpasse virksomheden i kølvandet på coronakrisen. Det har resulteret i en fyringsrunde, hvor 17 medarbejdere i forrige uge blev afskediget.

"Vi har sagt farvel til 17 medarbejdere i uge 22. De er alle ansat i vores supportstab," siger Tom Kári Kristjánsson, managing partner hos Plesner, til AdvokatWatch.

"Vi nedlægger en række sekretærstillinger, og så omorganiserer vi og nedlægger stillinger i nogle af vores øvrige supportfunktioner – stort set alle supportfunktioner er berørt," tilføjer han.

Advokatfirmaerne Kromann Reumert og DLA Piper har gennemført fyringsrunder under coronakrisen. Her var der jurister blandt de fyrede, men hos Plesner er ingen af firmaets omkring 205 jurister omfattet af "kapacitetstilpasningen" i virksomheden.

"Der sker ikke nogen tilpasning i forhold til vores jurister ud fra de forventninger, vi har til fremtiden, hvor vi tror på, at vi kommer til at vokse på juristsiden i 2020, så vi laver ikke nogen strukturel nedskæring i vores juridiske stab," lyder det fra Tom Kári Kristjánsson, som tilføjer:

"Hvis markedet sætter sig markant over en længere periode, vil vi være nødt til at overveje det, men vi er slet ikke der nu."

Krise accelererer proces

Nedlukningen af samfundet for at mindske smitte med coronavirus har sat sine spor på måden at arbejde på. Det gælder også i advokatvirksomhederne, hvor hjemmearbejde og onlinemøder pludselig blev hverdagskost.

Den teknologiske udvikling og klienternes behov vil ifølge Plesners ledende partner ændre måden at samarbejde på fremadrettet, og coronakrisen har på den måde blot fremskyndet en omlægning, som ellers ville være sket over en længere periode.

"Den udvikling er blevet accelereret af de erfaringer, vi har gjort os i de seneste måneder under nedlukningen af samfundet," siger Tom Kári Kristjánsson.

Hvor stor en rolle spiller coronakrisen ud fra et økonomisk synspunkt i beslutningen om at afskedige?

"I en virksomhed som vores, der er toplinjedrevet, vil den primære drivkraft bag en strukturel ændring i supporten ikke være omkostningsbesparelser, men det er klart, at vi skal indrette vores virksomhed, så vi er så omkostningseffektive som muligt, og det gør vi også på den her måde."

Tom Kári Kristjánsson, managing partner hos Plesner. | Foto: Plesner / PR
Tom Kári Kristjánsson, managing partner hos Plesner. | Foto: Plesner / PR
 

Skærer i udbetalinger

I stil med andre store advokatfirmaer som Gorrissen Federspiel, DLA Piper, Lundgrens og Kirk Larsen & Ascanius har Plesner ud fra et princip om forsigtighed skåret i de månedlige udbetalinger til partnerne, fortæller Tom Kári Kristjánsson.

"Det var en fælles beslutning, som vi traf i marts, og det er et af de klassiske geværgreb, der er, hvis man bevæger sig ind i en usikker fremtid. Vi har sikret, at likviditeten er tilstrækkelig, og at vi er klar til en situation, hvor aktivitetsniveauet falder," siger Plesner-chefen.

Ifølge Flemming Poulfelt, professor i ledelse på CBS, er det et ganske almindeligt kriseværktøj i partnerejede virksomheder at sænke de månedlige udbetalinger til partnerne.

"Heldigvis er vi i en situation, hvor aktivitetsniveauet ikke er faldet nær så meget som frygtet, men de sidste måneder har været præget af nedlukning, og det er særdeles vanskeligt at sige, hvordan resten af året ser ud," siger Tom Kári Kristjánsson, som dog afviser planer om yderligere fyringsrunder i den kommende tid.

"Med ændringerne i vores support tager vi højde for den fremtidige udvikling, og vi tager dermed også forskud på de effekter, som vores nye driftsmodel kommer til at afføde, når den er fuldt implementeret. Når vi samlet nedlægger stillingerne nu, gør vi det netop for at skabe klarhed for alle over, hvem der indgår i teamet, når vi er helt på plads med ændringerne."

Ifølge Plesners ledende partner har partnerne ikke forøget deres kapitalindskud i virksomheden, som Kromann Reumerts partnere har gjort, og hverken medarbejdere, herunder ansatte advokater og jurister, eller ledelse er blevet bedt om at gå ned i løn.

"Vi har kun kigget på de månedlige vederlag til partnerne," slår Tom Kári Kristjánsson fast.

Forventer dyk

Efter et turbulent år med historier om intern uro og partnerexit faldt Plesners omsætning sidste år en smule fra 710 mio. kr. i 2018 til 703 mio. kr. i 2019. I regnskabet lød det, at advokatfirmaet forventede en omsætning i 2020 på niveau med 2019, men det var vel at mærke inden, coronakrisen for alvor brød ud.

Nu har piben fået en lidt anden lyd, og de foregående års præstationer lader sig formentlig ikke gentage.

"Jeg vil ikke udelukke, at det kan ske, men vi er ikke derhenne, hvor vi er begyndt at justere på vores officielle forventninger, men jeg forventer ikke, at vi når det samme niveau i år," siger Tom Kári Kristjánsson og uddyber:

"Medmindre tingene retter sig hurtigt op, og der kommer et højt aktivitetsniveau derude efter sommerferien, vil omsætningen ligge under 700 mio. kr. i år."

Som mange andre aktører i advokatbranchen har rådgiverne i Kobbertårnet oplevet en nedgang på transaktionsområdet inden for både virksomhedshandler og fast ejendom, som er en kerneforretning i advokatfirmaet.

"Vi kan selvfølgelig godt mærke, at der er en nedgang på det område, men det opvejes i nogen grad af en aktivitetsfremgang på andre områder som blandt andet retssager og rådgivning inden for energi og infrastruktur, som fylder mere og mere for os," siger Tom Kári Kristjánsson.

Flere store advokatfirmaer sænker månedlige udbetalinger til partnerne

Advokatbosser mærker krisen – men holder igen med store fyringsrunder

Endnu et stort advokatfirma i fyringsrunde på grund af coronakrisen

Plesners omsætning falder efter turbulent år 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også