Retter trodser politisk ønske og holder fast i fridage og sommerferie

Retterne har stort set fået genberammet alle de retssager, der er blevet forsinkede på grund af coronanedlukningen, viser rundspørge, som AdvokatWatch har lavet. Men det er for tidligt at glæde sig, mener forsvarsadvokaterne.
Retterne melder generelt om begrænset behov for at holde åbent i weekender og sommerferien. | Foto: Frederiksen Ole/Ritzau Scanpix
Retterne melder generelt om begrænset behov for at holde åbent i weekender og sommerferien. | Foto: Frederiksen Ole/Ritzau Scanpix

Det ser ud til, at dommere, forsvarsadvokater og anklagere kan bruge stort set lige så meget af sommeren ude i solen som tidligere år.

Både forsvarsadvokater og politikere har efter coronanedlukningen ellers presset på for at få retterne til at udvide åbningstider, inddrage weekender og aflyse sommerferien.

Men rundt omkring i byretterne er meldingen, at det slet ikke er nødvendigt med meget omfattende tiltag for at arbejde coronapuklen ned, viser en rundspørge, AdvokatWatch har lavet.

"Vi har med ganske få undtagelser berammet alle coronaaflyste retssager på ny," skriver retspræsident ved Retten i Odense, Henrik Agersnap, i rundspørgen.

Siden coronanedlukningen er retterne fra flere sider blevet kraftigt opfordret til at gå langt for at få nedbragt den ekstra sagspukkel, nedlukningen har medført.

Blandt andet har formanden for Folketingets retsudvalg, Preben Bang Henriksen (V), kaldt situationen i retterne "så kritisk, at de kan blive nødt til at holde åbent om aftenen, i weekenden og i en del af ferien".

Og forsvarsadvokaternes formand, Kristian Mølgaard, har været på banen med et ønske om, at man i domstolene "løber hurtigere end før og bruger ydertidspunkter, som ligger uden for rettens almindelige åbningstid".

Møder og kurser aflyst

Men der er tilsyneladende ingen grund til at holde landets dommere på arbejde til sent om aftenen. AdvokatWatch har spurgt landets 24 byretter om, hvordan de oplever presset efter coronanedlukningen, og om de har udvidet åbningstiderne og inddraget sommerferien.

11 byretter har svaret, og meldingen er hele vejen rundt, at man som i Odense har fået sat stort set alle udskudte sager i kalenderen. I Odense bliver alle forsinkede straffesager gennemført inden sommerferien, mens de sidste civile sager er blevet genberammet i august.

Nogenlunde samme melding lyder fra langt hovedparten af de byretter, der har svaret på rundspørgen.

De genberammede sager er de fleste steder kommet i kalenderen ved at udfylde huller og optimere dommernes tid.

"Alle dommernes kalender fyldes ud med straffesager, hvor der tidligere var aftalt møder og kurser, der nu er aflyst," lyder det fra Retten i Viborg.

De fleste har derfor ikke behov for at udvide åbningstiderne synderligt, men melder dog generelt om mere fleksibilitet end normalt. Enkelte har afviklet sager på lørdage og helligdage.

Når det kommer til at aflyse sommerferien, melder stort set alle, at de afvikler sommerferie i nogenlunde det omfang, man plejer.

"Det er meget vanskeligt at gennemføre retsmøder med mange forskellige aktører i sommerferieperioden," skriver Retten i Kolding og tilføjer:

"Traditionel sommerferieafholdelse hos bare én aktør umuliggør et retsmøde i denne periode. Dertil kommer, at risikoen for aflysninger på grund af enkeltpersoners forhold i ferieperioden er meget høj. Det giver en dårlig ressourceudnyttelse."

Advokater: For tidligt at konkludere

Retternes svar tyder på, at coronasituationen generelt er under kontrol, hvilket også er opfattelsen hos Danske Advokater. Interesseorganisationen skriver på sin hjemmeside, at medlemmerne generelt melder "positivt tilbage om genåbningen ude ved byretterne, men det er samtidig tydeligt, at der er lokale forskelle".

Det budskab er forsvarsadvokaternes formand enig i.

"Vi er godt oppe at køre," siger Kristian Mølgaard til AdvokatWatch.

Er det mindre slemt end frygtet?

"Ja, det er det nok. Men man kan have fornemmelser nu, og man kunne have fornemmelser tidligere. Jeg tror stadig, vi er nødt til at se det over længere tid, før vi kan have et færdigt billede af situationen."

Kristian Mølgaard mener stadig, at retterne generelt burde være mere villige til at holde åbent på ydertidspunkter for at nå flere sager. For problemerne ikke løst, siger han.

"Selvom puklen er kommet i bøgerne, er der stadig det, der kommer ind nu. Der mangler vi stadig at se, hvad det gør ved sagsbehandlingstiderne."

Store underliggende problemer

Rundspørgen hos retterne viser da også, at problemerne stikker dybere end coronapuklen, og at den kun er en lille gevækst på den sagsbunke, der er i retterne.

I sidste uge viste seneste opgørelse fra Domsstolsstyrelsen, at sagsbehandlingstiden i det danske retsvæsen voksede i 2019, så for eksempel sager, som omhandler drab og andre grove forbrydelser, var knap to måneder længere undervejs sammenlignet med året forinden.

Samtidig viser en rapport fra tænketanken Justitia, at det danske retssystem tøffer af sted i slæbesporet i forhold til både det svenske og norske. I vores to nordiske nabolande afgøres civile sager således på omkring et halvt år i gennemsnit, mens den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for almindelige civile sager i Danmark er 17,6 måneder.

"Alle arbejder på højtryk, og alle ønsker at afvikle flest mulige sager, men allerede inden coronakrisen var der en meget stor ophobning af sager, og den ophobning lader sig ikke afvikle foreløbigt uden flere ressourcer," skriver Retten i Horsens i rundspørgen.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) har flere gange lovet at gøre noget ved problemet. Senest sagde han i Børsen tirsdag, at regeringen i den kommende folketingssamling "forventer at fremsætte et lovforslag med fokus på effektivisering af straffesagskæden".

Dommerforening afviser virksomheders kritik af lange ventetider

Norske og svenske domstole giver danske retter baghjul

Små erstatninger får firmaer til at fravælge retssager

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også