AdvokatWatch

Boligadvokater mærker krisen: Især større ejendomshandler og lejlighedssalg står stille

Boligadvokater kan mærke, at coronakrisen har fået danskerne til at holde igen med bolighandlerne. Der bliver især solgt færre lejligheder, end der plejer. Handel med erhvervsejendomme er også berørt.

Bolighandlen er faldet drastisk, siden Danmark blev lukket ned. | Foto: Jens Dresling

Der er mindre at lave for boligadvokaterne, end der plejer. Sådan lyder meldingen fra Danske Boligadvokater, der mener, at situationen skyldes coronakrisen.

"Vi kunne mærke, at der skete en opbremsning i boligmarkedet, da landet blev lukket ned 11. marts. Det påvirker os. Især de meget specialiserede advokatkontorer, hvor bolighandel er kerneforretningen," siger formanden for Danske Boligadvokater, Jan Schøtt-Petersen, til AdvokatWatch.

Tendensen bliver understøttet af tal fra Boligsiden.dk, der får indberetninger fra alle landets professionelle ejendomsformidlere. Heraf fremgår det, at der fra uge 10 til uge 13 skete et fald på 30 pct. i boligsalget.

Særligt salget af lejligheder er styrtdykket. Ugen efter Danmarks nedlukning var antallet af solgte ejerlejligheder halveret, og det ligger nu 40 pct. under gennemsnittet for de sidste fem år på samme tidspunkt.

"Min fornemmelse er, at der er kommet lidt gang i handlen med villaer og sommerhuse efter påsken. Men lejlighedssalget står stadig stille," siger Jan Schøtt-Petersen.

 

 

Få handler med ejerlejligheder

Udviklingen ses tydeligt i storbyen. Boligadvokat Jacob Christensen, der har base i København, fortæller, at der stoppede med at komme nye henvendelser bogstaveligt talt fra den ene dag til den anden.

"Lejlighedssalget bremsede helt op, og det er stadig situationen. Jeg har ikke haft nogen salg af ejerlejligheder i april. Det er usædvanligt," siger Jacob Christensen, der også sidder i bestyrelsen for Danske Boligadvokater.

Jacob Christensen mener, at udviklingen skyldes en blanding af en højere rente og en generel utryghed blandt folk. Mange er usikre på deres arbejdssituation under krisen og er derfor mindre villige til give sig i kast med ejendomshandel, siger han.

Boligadvokaten er ikke selv truet på økonomien. I hvert fald ikke indtil videre.

"Jeg har brugt tiden på at rydde op i nogle bunker. Men sådan kan det jo ikke blive ved. Der plejer at komme mere gang i boligmarkedet på denne tid af året, så nu må vi se, hvad der sker," siger Jacob Christensen.

Fokus forskyder sig

Danske Ejendomsadvokater, der er brancheorganisationen for advokater med speciale i erhvervsejendomme og entreprise, har også oplevet et stemningsskift i markedet, efter regeringen lukkede Danmark. Det har især påvirket større ejendomshandler.

"De store transaktioner bremsede brat op. Klienterne lagde simpelthen deres pen. De ville ikke underskrive de her store købsaftaler," siger Anne Støtt Hansen, formand for Danske Ejendomsadvokater og advokat ved Winsløw Advokatfirma.

Ifølge Anne Støtt Hansen er det usikkerheden, der har fået virksomheder til at holde igen med ejendomshandlerne. Men usikkerheden har samtidig givet stor aktivitet i andre dele af ejendomsadvokaternes virksomhed.

"Vi har rygende travlt på andre områder. Vi har for eksempel stigende forespørgsel fra udlejere, der beder om hjælp til at håndtere lejere, der gerne vil have udsat deres husleje. Og vi har også stor efterspørgsel i forhold til entreprise, hvor mange gerne vil have hjælp til at håndtere forskellige aspekter af coronakrisen," siger Anne Støtt Hansen.

"Vores fokusområder forskyder sig, fordi coronakrisen har bragt en masse spørgsmål med sig. Så overordnet set har vi ikke fået mindre at lave, men det er på nogle andre områder end tidligere," fortsætter hun.

Legaltech-stifter bevarer optimismen trods corona-tilbageslag

Njord udvider partnerkredsen med ejendomsadvokat 

En række advokatspecialer har mistet al indtjening: "Det er et kæmpe problem"

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier