Advokatrådet: Arbejdsgruppe savner advokater

Advokaterne glimrer ved sit fravær i udvalg, som skal se på reglerne om fri proces og retshjælp, og det er en klar fejl, mener formand for Advokatrådets procesudvalg, som opfordrer til at genoverveje beslutningen.
Advokaterne føler sig forbigået i justitsministerens arbejdsgruppe. | Foto: Google Maps
Advokaterne føler sig forbigået i justitsministerens arbejdsgruppe. | Foto: Google Maps

Det er forkert, at ingen advokater får plads i det udvalg, som justitsminister Nick Hækkerup (S) nedsætter for at undersøge, hvorvidt reglerne om fri proces og retshjælp sikrer, at alle har adgang til hjælp i retssystemet.

Sådan lyder budskabet fra advokat Nikolaj Linneballe, formand for Advokatrådets procesudvalg, der tager bladet fra munden på Advokatsamfundets hjemmeside.

"Det er jo positivt, at der er nedsat en arbejdsgruppe, men når det er sagt, er jeg uforstående overfor, at domstolene er inviteret ind i arbejdsgruppen, men at advokater – som den anden halvdel af aktørerne på retsområdet, og som en gruppe der er tænkt at skulle udføre en stor del af arbejdet – ikke er med," siger Nikolaj Linneballe.

Han kalder det "en klar fejl" og opfordrer til, at beslutningen genovervejes.

Udvalget skal gennemgå de gældende ordninger og komme med anbefalinger til ændring af ordningerne. Arbejdsgruppen er nedsat, fordi der i løbet af de seneste år fra flere sider er blevet påpeget et behov for at forbedre ordningerne for retshjælp og fri proces. Advokatsamfundet og Danske Advokater kom blandt andet med en rapport i 2016 med forslag til forbedringer på området.

I kommissoriet for udvalgets arbejde fremgår det dog, at advokaterne må nøjes med at tage plads i den følgegruppe, der skal følge udvalgets arbejde.

Her bliver Advokatrådets rolle at påvirke udvalgets arbejde mest muligt ved at komme med stærke, faglige input til arbejdsgruppen, forklarer Nikolaj Linneballe.

"Det er en rolle, jeg har tænkt mig at tage meget alvorligt, for der er rigeligt med plads til forbedring af borgerens muligheder for at få juridisk hjælp og bistand uanset økonomisk formåen – i sidste ende handler det om det helt grundlæggende juridiske princip, at alle har lige adgang for loven. Med andre ord, at retssikkerhed skal være for alle," siger Nikolaj Linneballe og fortsætter:

"Som følgegruppe er vi ikke bundet af anbefalingerne. Vores rolle bliver også at være den vagthund, der skal udfordre og gå i rette med de anbefalinger, der kommer ud af arbejdet i udvalget."

Udvalg skal se på reglerne om fri proces og retshjælp

Advokater advarer: Vores fokus på penge og elite giver social slagside 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også