AdvokatWatch

Vestager på trapperne med plan for nødhjælp til virksomheder

Ordning skal kanalisere statsstøtte via banker til små og mellemstore virksomheder, siger Margrethe Vestager.

Margrethe Vestager, ledende næstformand i EU-Kommissionen, vil lave en midlertidig ordning for statsstøtte til EU's medlemslande. | Foto: JOHN THYS/AFP / AFP

Der skal handles "hurtigt og beslutsomt" i hjælpen til virksomheder ramt af coronakrisen, siger Margrethe Vestager, ledende næstformand i EU-Kommissionen, som har sendt et forslag videre til EU-landene.

Forslaget om en midlertidig ordning for statsstøtte er mandag aften blevet delt med landene. Det skriver hun i en skriftlig kommentar. 

"At håndtere de økonomiske konsekvenser af covid19-udbruddet kræver beslutsomhed. Vi må handle hurtigt. Og vi skal handle på koordineret vis," siger Vestager. 

De nye tiltag fra Vestager vil blandt andet give bankerne en central rolle i at afbøde de negative følger på økonomien. 

En midlertidig ordning for statsstøtte lægger op til at sende støtte via bankerne til specielt små og mellemstore virksomheder. 

Det understreges, at denne støtte er tiltænkt bankernes kunder - virksomhederne - og ikke bankerne selv. EU's kontrolmekanismer skal sikre dette.

"Vores mål er at have rammen for den midlertidige ordning klar i løbet af de næste få dage," siger Vestager. 

Der er to mål med pakken. Virksomheder skal have den nødvendige likviditet til at kunne fungere, eller de skal kunne overleve at lukke deres aktiviteter ned i en periode. Det har nogle virksomheder allerede været tvunget til.

Det andet mål er, at støtte til en virksomhed i et medlemsland ikke undergraver fællesskabet i EU.

De nye tiltag er baseret på EU-traktatens artikel 107 stk. 3b om "alvorlige forstyrrelser" af økonomien.

Blandt de andre tiltag er, at medlemslande får mulighed for at give direkte støtte eller skattefordele til virksomheder for op til 500.000 euro. 

Desuden vil man give statslige lånegarantier. Og pakken gør det muligt med statssubsidierede renter på offentlige og private lån. 

EU's stats- og regeringschefer holder videokonference tirsdag eftermiddag. Her ventes det, at de også skal tale om økonomiske konsekvenser og tiltag som følge af coronavirus.

Enigt Folketing vedtager hjælp til erhvervslivet

Udsigt til store sagspukler ved domstolene

Mere fra AdvokatWatch

Medstifter af nyt advokatkontor har flere jern i ilden

Stine Dahl har sat sig for at banke en advokatforretning op, som på sigt skal vokse sig større. Ved siden af er hun konsulent, direktør og medejer af et marketingbureau og podcaster. Men det kan sagtens lade sig gøre, siger advokaten, der har tre børn.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier