Lille skridt i rigtig retning for ventetid i sager om personfarlig kriminalitet

Der er lang vej, før myndighederne er i mål, men der er tegn på, at kurven for sagsbehandlingstid i politiet og anklagemyndigheden er ved at knække i sager om personfarlig kriminalitet, viser nye tal.
"Jeg tror ikke, at vi har set de sidste bump på vejen frem mod, at myndighederne kan indfri målene," siger justitsminister Nick Hækkerup (S). | Foto: Jens Dresling
"Jeg tror ikke, at vi har set de sidste bump på vejen frem mod, at myndighederne kan indfri målene," siger justitsminister Nick Hækkerup (S). | Foto: Jens Dresling

Der har længe været store udfordringer med lange sagsbehandlingstider i politiet og anklagemyndigheden, som er under pres og mangler ressourcer. Det gælder blandt andet sager om personfarlig kriminalitet, men i løbet af de seneste måneder er det lykkedes at nedbringe sagsbehandlingstiden.

Det skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid fra anmeldelse til afgørelse er således faldet fra 242 dage i årets første seks måneder til 205 dage i perioden juli-oktober 2019. Det sker, efter justitsminister Nick Hækkerup (S) i juli bad Rigspolitiet og Rigsadvokaten om at udarbejde en handlingsplan for at få nedbragt de lange ventetider, som ofre for personfarlig kriminalitet som vold og voldtægt må finde sig i.

"Jeg er tilfreds med, at det ser ud til, at arbejdet med at få nedbragt sagsbehandlingstiden og med at få ryddet op i bunkerne af sager om personfarlig kriminalitet går i den rigtige retning. Men vi er stadig ikke i mål. Jeg har en klar forventning om, at politiet og anklagemyndigheden leverer på alle handlingsplanens målsætninger – både i 2019 og 2020," udtaler Nick Hækkerup, som dog tager forbehold for bump på vejen.

"Det er samtidig vigtigt at understrege, at handlingsplanen alene ikke løser udfordringerne med de lange sagsbehandlingstider, og jeg tror ikke, at vi har set de sidste bump på vejen frem mod, at myndighederne kan indfri målene. Vi kan komme til at se måneder, hvor det går den forkerte vej med sagsbehandlingstiden, efterhånden som det lykkes at afslutte nogle af de sager, der har ligget lang tid."

Justitsministeren skal i det nye år forhandle med Folketingets partier om en ny flerårig aftale for politiet og anklagemyndigheden. I den forbindelse står det højt på dagsordenen at komme de lange sagsbehandlingstider til livs, lyder det fra Nick Hækkerup.

Forhandlingerne om et nyt politiforlig er blevet udskudt til næste år, hvilket ikke mindst ærgrer landets anklagere, som ifølge Line Scharf, formand for Foreningen Offentlige Anklagere, står i et akut problem.

"Vi har et ressourceproblem lige nu. Vi har store bunker med opgaver liggende, og vi har simpelthen ikke nok hænder til at lave de opgaver," sagde Line Scharf til Ritzau, da justitsministeren i september valgte at udskyde de tunge forhandlinger til næste år.

Justitsminister vil gøre op med politisk fastsatte mål for politi og anklagemyndighed

Anklager og lokal tillidsrepræsentant: Vi kan ikke vente et år på flere kollegaer 

Store kvaler udskyder politiforlig med et år

47.000 gamle straffesager har hobet sig op hos Anklagemyndigheden 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også