AdvokatWatch

Dommerformand: Hvad skal retfærdighed koste?

Faldet i antallet af civile retssager huer ikke Dommerforeningen. Haderslev-advokats svindelramte klient kan være seneste eksempel på, at retssystemet får den kolde skulder, fordi det ikke kan betale sig at føre en sag ved domstolene.

Det er et grundlæggende spørgsmål om, hvad retfærdighed skal koste, mener Mikael Sjöberg, formand for Dommerforeningen. | Foto: Jens Dresling

Advokat Mogens Broe-Andersen står med en sag, som hans svindelramte klient har en god chance for at vinde. Vurderingen fra Haderslev-advokaten er dog, at en sejr kan blive for dyr for hans klient. Derfor er det ikke givet, at sagen ender i retten, skriver Børsen.

Det vil i så fald være endnu et eksempel på, hvorfor antallet af civile retssager er faldet markant siden 2010. Dommerforeningen er ikke begejstret for udviklingen.

"Jeg skal være den første til at beklage, at sager, som burde løses ved en domstol, ikke bliver det. Vi ønsker ikke, at folk fravælger domstolene af økonomiske grunde," siger formand Mikael Sjöberg til avisen.

Han mener, at der er tale om et grundlæggende spørgsmål om, hvad retfærdighed skal koste.

Ifølge en rapport fra Rambøll får vinderen i en retssag tildelt en tredjedel af de faktiske advokatomkostninger. Det har ifølge konsulenthuset medvirket til en næsten halvering i antallet af civile retssager i de sidste ti år, fordi det ikke kan betale sig at føre en sag ved domstolene. Flere virksomheder har i stor stil vendt ryggen til retssystemet, og justitsminister Nick Hækkerup (S) har bedt Retsplejerådet undersøge sagen.

Fald i retssager får minister på banen  

Virksomheder dropper domstolene 

Mere fra AdvokatWatch

143 advokater sidder tungt på trecifret millionmarked

Knap 150 advokater fordelt på mere end 100 forskellige advokatkontorer sidder i dag på langt størstedelen af millionmarkedet for dødsboer, der behandles som bobestyrerboer. Det betyder meget for min forretning, lyder det blandt andet fra advokat.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier