Frustrerede anklagere: Massivt arbejdspres svækker retssikkerheden

Efter nyt påbud fra Arbejdstilsynet udtrykker anklagere ved Københavns Politi stor frustration over arbejdsforholdene. For få hænder til for mange opgaver forringer retssikkerheden, lyder det.
På grund af tidspres hænder det, at anklagere må møde i retten med røde ører. | Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
På grund af tidspres hænder det, at anklagere må møde i retten med røde ører. | Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Det massive arbejdspres på anklagere i Københavns Politi går ud over retssikkerheden. Sådan lyder det fra to anklagere over for Berlingske, efter Arbejdstilsynet har udstukket nyt påbud på grund af dårligt arbejdsmiljø – denne gang til anklagemyndigheden ved Station Bellahøj.

"Det er en kæmpe frustration. Jeg bliver ked af det, når jeg ikke har tid til at udføre mit arbejde ordentligt. Jeg oplever tit i løbet af en hverdag, at jeg kigger på en kollega og siger: "Hold op, hvor er det hårdt, det her". Men samtidig vil jeg ikke bytte med nogen, for jeg elsker jo også mit arbejde," siger en af anklagerne.

På grund af travlhed og manglende ressourcer daler kvaliteten. Det sker for eksempel, at afgørende dokumenter som lægeerklæringer eller tiltaltes straffeattester ikke indhentes før et retsmøde, ligesom der i nogle tilfælde ikke foretages personundersøgelse af den tiltalte før retsmødet, fortæller anklagerne.

Det er anden gang på mindre end et år, at anklagemyndigheden ved Københavns Politi får et påbud fra Arbejdstilsynet. Sidste gang var det Særlig Efterforskning Øst, der stod for skud.

Martin Dahl Fuglsang, der er tillidsrepræsentant for anklagerne i Københavns Politi, skrev for nylig i et indlæg, at anklagerne i de seneste mange år har løst det stigende arbejdspres ved at gå på kompromis med både deres fritid og arbejdsmæssige helbred.

Chefanklager ved Københavns Politi Ida Sørensen ærgrer sig over det nye påbud, men hun fastholder, at noget af kritikken er et grundvilkår som anklager.

"Der kan komme opgaver, som man ikke har mulighed for at forberede sig på – det kan eksempelvis være ved uforudset sygdom eller andre hasteopgaver. Det er et vilkår, at man – så længe vi kan forsvare det inden for et fagligt aspekt – i sådanne sager bliver nødt til at møde mindre forberedt," siger hun til Berlingske.

Tilsyn påpeger stort pres på anklagere i København

Anklager hos Københavns Politi: Folk sygemelder sig af stress og forlader politiet

Justitsministeren: Politiet mangler milliard til næste år

Justitsminister retter kritik mod politi og anklagemyndighed

Jurister flygter fra myndighed: Kun hver anden er tilbage efter fem år

Anklagere under pres af flere sager 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også