Jurister flygter fra myndighed: Kun hver anden er tilbage efter fem år

Der har været gang i svingdøren hos anklagemyndigheden, hvis jurister blandt andet arbejder med sager vedrørende mord og voldtægter. Kun omkring halvdelen af juristerne, der er ansat under anklagemyndigheden i dag, var også på lønningslisten for fem år siden.
Det skriver A4 Arbejdsmiljø, som har fået aktindsigt i personaleomsætningen hos anklagemyndigeheden for perioden januar 2014 til januar 2019.
Ved årets begyndelse i år var 675 personer ansat i anklagemyndigheden, men blot 359 af disse slog også deres folder hos anklagemyndigheden i 2014.Tal fra Moderniseringsstyrelsen viser, at personaleudskiftningen i anklagemyndigheden er højere end på andre statslige arbejdspladser, skriver A4 Arbejdsmiljø.
A4 Arbejdsmiljø har tidligere beskrevet, at højt arbejdspres og stress hos anklagerne i Statsadvokaturet i Særlig Efterforskning Øst i Københavns Politi har betydet graverende fejl i store straffesager. Med andre ord kan storforbrydere og bandemedlemmer være gået fri for straf.
En af de dokumenterede fejl hos anklagemyndigheden er sket, når der er blevet indhentet kendelser til aflytning af bestemte telefonnumre. Fejlene betyder, at politiet har brugt tid og kræfter på at aflytte forkerte telefonnumre.
Mandag i denne uge kom det frem, at en fejl i politiets it-system siden 2012 har betydet, at teleoplysninger til politi, anklagemyndighed, forsvarere og retterne har været mangelfulde. Det betyder nu, at en lang række straffesager skal gennemgåes - altså en skandale af rang.
Formand for Foreningen af Offentlige Anklagere, senioranklager Line Scharf, ønsker ikke at kommentere, hvorvidt anklagemyndigheden er en arbejdsplads, folk flygter fra. Men hun mener, at de statslige anklagere er underlagt et massivt arbejdspres.
"Man er for få hænder til for mange opgaver. Det oplever man som et stort pres i retten, hvor man skal løbe stærkere," forklarer Line Scharf over for A4 Arbejdsmiljø og fortsætter:
"Det er svært at løse noget, der er et ressourceproblem. Når der ikke er hænder nok, er det klart, at vi burde få flere hænder til at lette presset, men det er jo et politisk spørgsmål."
Manglen på jurister hos anklagemyndigheden kan i yderste tilfælde få konsekvenser for de sager, der kommer for retten, men i højere grad også for den enkelte jurist, der oplever et højt arbejdspres.
"Det er ikke fordi, juristerne møder uforberedte op i retten, men de sidder tit og forbereder sig om aftenen. De her medarbejdere har ikke luft i hverdagen til at have en normal arbejdsdag inden for normal arbejdstid, hvor de kan sidde roligt og finde tilfredsstillelse ved en afsluttet opgave," siger Line Scharf.
Det er ikke lykkedes for A4 Arbejdsmiljø at få en kommentar fra Rigsadvokaten, den øverste chef for anklagerne, inden deadline.
(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus bureau på vegne af A4 Medier.)