DI og Forsvarsministeriet mødes om overvågning af firmaer

Dansk Industris bekymringer for virksomhedernes retssikkerhed i nyt lovforslag om overvågning søges imødegået. Forsvarsministeren lover at lytte, men vil ikke følge alt, der bliver sagt.
"Vores virksomheder skal kunne forklare i andre lande, hvad det er for en type overvågning, der foregår i Danmark," siger Lars Frelle-Petersen, direktør i DI. | Foto: PR / DI
"Vores virksomheder skal kunne forklare i andre lande, hvad det er for en type overvågning, der foregår i Danmark," siger Lars Frelle-Petersen, direktør i DI. | Foto: PR / DI
AF POLITIKEN

Et møde med Forsvarets Efterretningstjeneste og Forsvarsministeriet i dag onsdag kan måske berolige dansk erhvervsliv. DI frygter blandt andet, at Danmarks konkurrenceevne og troværdighed i udlandet bliver undergravet af regeringens planer om tvungen overvågning af "samfundsvigtige" virksomheder.

Det skriver Politiken onsdag.

Et af de store problemer er, hvordan danske virksomheders kunder i udlandet reagerer på efterretningstjenestens mulighed for at overvåge dybt fortrolige forretningsaftaler, patenter og børsfølsomme oplysninger, forklarer direktør i DI med ansvar for digitalisering Lars Frelle-Petersen.

"Vores virksomheder skal kunne forklare i andre lande, hvad det er for en type overvågning, der foregår i Danmark. Det bliver ikke simpelt for virksomhederne, og det kan påvirke muligheden for at garantere en vis form for sikkerhed over for en kunde eller virksomhed i et andet land. Hvad sker der med deres data, når de kommer til Danmark?," siger Lars Frelle-Petersen til Politiken.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har i et interview i Politiken kaldt de mange overvågningsskeptikere for "konspirationsteoretikere." Det synes DI-direktøren ikke, han er.

"Jeg tror ikke, at nogen, der kender til mit tidligere virke, vil påstå, at jeg arbejder ud fra konspirationsteorier. Det afholder jeg mig fra. Og det er ikke, fordi vi ikke har tillid til vores myndigheder – overhovedet ikke. Men det er klart, at der opstår meget svære spørgsmål for virksomhederne i samspillet med deres virke i andre lande," siger Lars Frelle-Petersen.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen understreger, at "vi ikke forhandler særskilt med DI om et lovforslag."

"Vi mener, at det her er velovervejet og velafbalanceret mellem hensynet til beskyttelsen mod truslerne og på den anden side borgernes og virksomhedernes retssikkerhed. Nu er det i høring, og vi følger ikke alt, hvad der bliver sagt. Men vi lytter, og i det omfang der skal gøres noget, så vil det blive gjort," siger han til Politiken.

Staten vil overvåge firmaers data med tvang

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Politiken.)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også