Universitet vil uddanne statslige embedsmænd, der skal møde i retten

Juridisk Institut på Syddansk Universitet åbner i dag for en nyoprettet efteruddannelse målrettet de embedsmænd, som skal møde i retten, hvis justitsministerens lovforslag om statslige rettergangsfuldmægtige bliver vedtaget. ”Der er et uddannelsesbehov,” siger Frederik Waage, dr.jur. og fagansvarlig på uddannelsen, til AdvokatWatch.
Justitsminister Søren Pape Poulsens lovforslag om, at staten skal lade embedsmænd føre retssager, får nu Syddansk Universitet til at tilbyde efteruddannelse målrettet disse embedsmænd. | Foto: Ritzau Scanpix/Tariq Mikkel Khan.
Justitsminister Søren Pape Poulsens lovforslag om, at staten skal lade embedsmænd føre retssager, får nu Syddansk Universitet til at tilbyde efteruddannelse målrettet disse embedsmænd. | Foto: Ritzau Scanpix/Tariq Mikkel Khan.

De kommende rettergangsfuldmægtige trænger til en opkvalificering. Det mener Syddansk Universitet i Odense, som nu tilbyder en efteruddannelse på 10 ECTS-point til de embedsmænd, der i fremtiden skal repræsentere det offentlige i civile sager ved domstolene.

Baggrunden for uddannelsen er først og fremmest justitsminister Søren Pape Poulsens (K) lovforslag om at lade embedsmænd repræsentere staten ved retterne. Lovforslaget, som er under hård kritik fra branchen, skal snart andenbehandles og forventes at blive vedtaget inden jul.

Kritikken lyder blandt andet på, at embedsmændene ikke har de fornødne kompetencer til at føre retssager. Det har Syddansk Universitet nu taget konsekvensen af.

"Flere aktører har været bekymrede for det generelle faglige niveau for rettergangsfuldmægtige, hvor bl.a. Dommerforeningens kritik har været markant. Der er et uddannelsesbehov, og derfor mener vi, at en efteruddannelse giver god mening," siger Frederik Waage, dr.jur., lektor i forvaltningsret ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet og fagansvarlig på uddannelsen.

SDU har længe været klar over, at lovforslaget var på vej. Med den særlige embedsmand-efteruddannelse vil universitet dels forsøge at styrke embedsmændenes muligheder for at møde i retten, og dels sikre at embedsmændene i højere grad bliver klædt på til at træffe processuelle dispositioner sammen med deres advokat.

"Uddannelsen har særligt fokus på, hvordan man bedst muligt samarbejder med sin advokat og udnytter advokatens ressourcer samt hvilke forpligtelser, man selv har som embedsmand i en retssag. Det har der ikke været meget fokus på før," siger han.

Bedre samarbejde med advokater

Frederik Waage har tidligere udtalt til AdvokatWatch, at hvis lovforslaget bliver gennemført, vil det have konsekvenser for særligt de små advokatvirksomheders forretning på det kommunale område, men lovforslaget vil også skabe en øget konkurrence for de store advokatkontorer. På trods af det, mener han dog ikke, at ændringen i retsplejeloven helt vil udrydde advokaternes virke i det offentlige.

”Uanset det nye lovforslag om statslige rettergangsfuldmægtige, vil private advokater fortsat i stor stil skulle møde for offentlige myndigheder. Lige nu er problemet groft sagt, at man enten uddelegerer hele retssagen til advokaterne, eller også står man selv med sagen og skal føre den, som eksempelvis Ankestyrelsen gør nu. Embedsværket er ikke trænet til retssagsførelse, og det er en udfordring at træde ind i den verden som advokaterne er så velbevandrede i," siger han til AdvokatWatch.

"Indsparket med den her uddannelse er navnlig at styrke det offentliges kompetencer i forhold til, hvornår man skal inddrage advokaten og hvordan rollefordelingen egentlig er mellem offentlige myndigheder og advokater. Det skal være med til at styrke samarbejdet med advokaterne, så man vænner sig til den nye virkelighed, som det nye lovforslag er en del af," fortsætter han.

Uddannelsen er ikke tilstrækkelig

For at blive advokat skal man i dag igennem en femårig jurauddannelse, efterfulgt af en treårig periode som advokatfuldmægtig. Det forløb mener Frederik Waage helt personligt, at efteruddannelse af rettergangsfuldmægtige bør matche.

"Vores efteruddannelse står ikke i stedet for advokatfuldmægtiguddannelsen. Men i mangel af noget som helst uddannelseskrav i det nye lovforslag, er muligheden for en efteruddannelse på universitetsniveau trods alt en begyndelse. Vores efteruddannelse kan medvirke til at skabe bevidsthed om embedsmandens udfordringer i forhold til at føre retssag alene eller sammen med en advokat. Det er noget, som kan kvalificere i et eller andet omfang, selvom jeg personligt mener, at statens rettergangsfuldmægtige burde underlægges efteruddannelskrav der svarer til dem der gælder for advokatfuldmægtige og advokater," siger han og understreger, at man ikke er advokat som embedsmand.

SDU kan ikke oplyse, hvad den præcise pris for kurset bliver, men henviser til universitets lignende certifikatkurser, som ligger i omegnen af 20.000 kroner.

Nyt lovforslag fjerner klageadgang til Advokatnævnet

Nyt lovforslag: Jurister i det offentlige skal have sagsomkostninger dækket

Advokatfirmaer risikerer at miste forretning med nyt lovforslag 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også