Nyt lovforslag fjerner klageadgang til Advokatnævnet

Mens justitsminister Søren Pape Poulsen har politisk rygdækning for sit forslag om at lade statsansatte jurister repræsentere staten i retssager ved domstolene, har både dommere, advokater og domstole været kritiske over for forslaget.
Nu påpeger også lektor, dr. jur. Frederik Waage fra Syddansk Universitet, at forslaget indeholder problemer, skriver Berlingske.
Borgere og virksomheder kan, hvis forslaget vedtages, nemlig ikke længere klage til Advokatnævnet, hvis de er utilfredse med, hvordan statens embedsmænd optræder under retssagerne.
"Justitsministeriet fastholder en fortolkning af retsplejeloven, hvorefter advokater ikke må være ansat i staten. Konsekvenser er, at man ikke vil kunne klage til Advokatnævnet over de nye rettergangsfuldmægtiges optræden ved domstolene," siger Frederik Waage til Berlingske, hvori han også peger på, at de statslige embedsmænd, som fremover skal føre statens retssager, heller ikke er underlagt ombudsmandens kontrol.
Over for avisen afviser Socialdemokratiets retsordfører Trine Bramsen indvendingerne. Hun henviser til, at der er mulighed for at klage til Justitsministeriet, men at partiet er åben for at diskutere yderligere klageinstanser.
Manøvren med statslige embedsmænd skal spare staten en del af de penge, der i dag bruges på at betale Kammeradvokaten – det private advokatfirma Poul Schmith – for at bistå staten.
Som omtalt af AdvokatWatch i sidste uge fastholder Søren Pape Poulsen sit lovforslag trods rækken af indvendinger.
Justitsministeren afviser branchens bekymringer om embedsmænd i retten
Dommere advarer mod at lade embedsmænd føre retssager
Nyt lovforslag: Jurister i det offentlige skal have sagsomkostninger dækket
Advokatfirmaer risikerer at miste forretning med nyt lovforslag