AdvokatWatch

Dommere advarer mod at lade embedsmænd føre retssager

Danske retssale skal ikke være 'eksperimentarium', siger Dommerforeningens formand, Michael Sjöberg, om lovforslag fra justitsministeren. Også Danske Advokater har tidligere ytret kritik.

Mikael Sjöberg, formand for Den Danske Dommerforening. | Foto: Ritzau Scanpix/Keld Navntoft.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil med et lovforslag åbne markant for offentlige myndigheders mulighed for at lade embedsmænd i stedet for eksterne advokater føre sager i retten. Men dermed risikerer Pape at svække kvaliteten af arbejdet i de danske retssale, lyder advarslen ifølge Politiken nu fra Den Danske Dommerforening.

"Jeg er godt klar over, at dette er en spareøvelse, men man kan spørge sig selv, om det er det rigtige sted at spare," siger dommernes formand, Mikael Sjöberg til avisen, og tilføjer:

"Der er en grundlæggende risiko for, at kvaliteten af sagsførelsen i retterne falder. I dag er det procedurevante advokater, der procederer i byret og landsret, og efter forslaget skal retssager kunne føres af egne medarbejdere, blot de har en kandidateksamen. Det er absolut ikke nok. En sag i retten skal forelægges, der skal afhøres, så det relevante kommer frem, og der skal procederes, så sagen holdes op mod den relevante jura. Sagen skal skæres til."

Med forslaget vil eksempelvis kommuner få mulighed for at oprette egentlige retssagsafdelinger, hvor embedsmændene er ansat specifikt med det formål at møde i retten. Retsplejerådet, der har til opgave at rådgive Justitsministeriet, har i en tidligere udtalelse påpeget, at forslaget "i praksis vil kunne medføre store begrænsninger i advokaters medvirken på vegne af offentlige myndigheder i civile retssager ved domstolene."

Hvis ikke man kan undgå lovændringen, "må vi som minimum forlange," at embedsmænd, der kommer til at møde i landsretten eller byretten, skal bestå de obligatoriske retssagsprøver, som advokater i dag skal bestå for at møde der, mener Mikael Sjöberg og tilføjer: "Det skal jo ikke være et eksperimentarium, det her."

(Denne artikel er distribueret af Ritzaus Bureau på vegne af Politiken.)

Danske Advokater: Pape er på vej til at svække retssikkerheden

Advokatfirmaer risikerer at miste forretning med nyt lovforslag 

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Statsminister Mette Frederiksen (S) udskrev valg, tre advokater genopstiller til Folketinget, og en advokat blev tilkendt 400.000 kr. i en strid om fyring. Sidst, men ikke mindst, fortalte PWC-chef om sats på juridisk rådgivning.

EU om ventetider ved domstolene: Det går ikke

I sin tredje årlige rapport om retssikkerhed udtrykker EU-Kommissionen bekymring for domstolene i Danmark. ”Det er tid til at handle,” mener formanden for Advokatrådets internationale udvalg.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier