Tænketank: Karteldannelse blandt advokater forklædt som etik

En bøde fra Advokatnævnet på 20.000 kr. til en advokat, der havde forsøgt at fiske klienter hos en konkurrent, illustrerer en branche, der gerne vil tjene lidt ekstra på forbrugernes bekostning, lyder det fra den liberale tænketank Cepos. Den opfordrer myndighederne til at gribe ind.

Hvem er det egentlig, man ønsker at beskytte, når de advokatetiske regler siger, at en advokat ikke må fortrænge en anden advokat fra en sag? Det spørger specialkonsulent i tænketanken Cepos Jonas Herby i et opinionsindlæg, som Berlingske bringer mandag.

Anledningen er, at den københavnske  advokat Christian Bachmann i maj fik en bøde på 20.000 kr. af Advokatnævnet, fordi han forsøgte at fiske klienter hos en konkurrent. For nylig forlod han formandsposten i Danske Advokaters skatteudvalg som konsekvens af sagen.

"De må være grønne af misundelse over den konkurrencebeskyttelse, de etiske regler giver i advokatbranchen. Uanset om du er rengøringsassistent, økonom eller telefonselskab, ville det være rart, hvis du slap for konkurrenterne, når først kunden var i folden," skriver Jonas Herby i indlægget.

Han er skeptisk over for, at de advokatetiske regler formelt er udformet med henblik på, at klienter undgår at blive unødigt forstyrret af andre advokater på jagt efter opgaver. Men hvordan skal man som kunde opdage, at andre advokater måske har bedre løsninger, når de ikke må konkurrere, spørger han.

Ifølge Jonas Herby har situationen i advokatbranchen klare paralleller til diskussionen før, bogbranchen blev liberaliseret og til taxabranchens modstand mod konkurrenten Uber med henvisning til sikkerhed. Han undrer sig over, at myndighederne ikke griber ind over for det, han betegner som "kartelsamarbejde, selvom det er sløret bag etik."

Aarhusiansk advokat forlader formandspost efter bøde

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også