Venstre-ordfører: Flyt opgaver fra Kammeradvokaten til lokale advokater

Kammeradvokatens muskler er et retssikkerhedsmæssigt problem, og staten bør i langt højere grad bruge lokale advokater, mener Venstre-ordfører.
Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, mener, der skal indføres et no cure, no pay-system, som vil gøre det lettere for borgere at føre sag mod staten. | Foto: PR
Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, mener, der skal indføres et no cure, no pay-system, som vil gøre det lettere for borgere at føre sag mod staten. | Foto: PR

Staten bør skære ned i brugen af Kammeradvokaten og i stedet bruge flere lokale advokater. Og der bør indføres et no cure no pay-system, så det bliver lettere for borgere at føre sag mod staten.

Det sagde Venstres retspolitiske ordfører, Preben Bang Henriksen, på en landbrugskonference på Bygholm Landbrugsskole mandag, skriver Maskinbladet.

Preben Bang Henriksen, der selv er advokat, mener, det er et retssikkerhedsmæssigt problem, at Kammeradvokaten via storkunden staten har "uanede ressourcer".

"Der er ikke lige adgang til fair justice, når den lokale advokat får en krone hver gang staten får fire kroner. Indtil for får år siden fik staten 33 procent rabat. Måden, den er blevet beregnet, er, at advokaten tænkte på et tal og så trak 33 procent fra og så skrev det tal ned," sagde Preben Bang Henriksen, der mener staten i langt højere grad bør bruge lokale advokater, der ofte ved mere om lokale forhold.

No cure, no pay

Han påpegede også, at man skal have en husstandsindkomst på højst 300.000 kr. for at kunne få fri proces, hvilket udelukker de fleste fra at føre sag mod staten og dens meget stærke husadvokat. Derfor bør der indføres et no cure, no pay-system som i USA, hvor klienter kun skal betale, hvis de vinder sagen.

"Vi skal have et andet system, hvor man kan tage fat i en helt ny advokat og lave en aftale om no cure, no pay for at der er flere, der kan afprøve sager i retten," sagde Preben Bang Henriksen ifølge Maskinbladet.

Professor: Store udgifter til Kammeradvokaten er udtryk for utilstrækkelig konkurrence

Kammeradvokaten: Vi oplever større konkurrence 

Advokater går over stregen på sociale medier: ”Når man sidder der ved Facebook, er det ligesom, klappen går ned”  

Statens udgifter til Kammeradvokaten slår ny rekord

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også