Flere jurastuderende får stress

Syv ud af 10 jurastuderende følte sig stressede sidste år og hver femte i høj grad. Udviklingen er stigende. Formanden for Djøf Studerende appellerer til advokatbranchen om ikke kun at fokusere på karakterer.
Formand for Djøf Studerende, Christian Nør Larsen, appellerer til branchen om ikke kun at have fokus på karakterer. | Foto: Djøf PR
Formand for Djøf Studerende, Christian Nør Larsen, appellerer til branchen om ikke kun at have fokus på karakterer. | Foto: Djøf PR

Stressen breder sig blandt de studerende på de danske jurastudier. På bare få år er antallet af stressede jurastuderende steget, viser tal, som Djøf har trukket blandt deres medlemmer for AdvokatWatch.

Hele 71 pct. af de 312 adspurgte jurastuderende følte sig i 2017 stressede, mens tallet i 2015 var 62 pct. Knap hver femte føler sig i høj grad stresset i hverdagen, mens lige over halvdelen, 52 pct., i nogen grad mærker stress i hverdagen.

Formand for de studerende hos Djøf, Christian Nør Larsen, kalder udviklingen for helt absurd og konstaterer nøgternt, at netop gruppen af jurastuderende i den grad trækker op i statistikkerne. For ikke nok med, at udviklingen er gået i den forkerte retning på jurastudierne, så er gruppen samtidig den studiegruppe hos Djøf med det højeste antal af stressede studerende. For hele gruppen af studerende ligger tallet på 62 pct.

”Noget af det første, de jurastuderende bliver mødt med på studiet, er oplæg fra forskellige advokatkontorer, som fortæller, at de kun vil have de fem pct. bedste studerende. Og det finder man hurtigst ud af ved at kigge på karaktererne,” siger Christian Nør Larsen.

”Derfor bliver det indprentet fra starten, at karakterer er ret vigtigt, hvis de vil have frit valg i forhold til, hvor de vil arbejde,” tilføjer han.

Og ræset med at komme ud på de store kontorer starter tidligt, for det handler også om at få et studiejob det rigtige sted.

”Det er rigtig ærgerligt, at der er flere kontorer, der er så tydelige omkring, at de kun vil have de 5 pct. i toppen, for så ender det med, at alle vil være der, og det er alle sjovt nok ikke,” siger han.

Derfor arbejder man hos Djøf studerende også sammen med Djøf Advokat om at få advokaterne til at kigge på andet end tal på eksamenspapiret.

”Der er studerende med middelkarakter, som også er rigtig dygtige og muligvis har nogle menneskelige kompetencer på et andet plan, som ikke nødvendigvis kommer til udtryk gennem 12-taller i alle fag. Så det er vigtigt for os at få det hele menneske i spil og få det kommunikeret både til de studerende, men også til dem der ansætter,” siger han.

Formanden for de studerende påpeger dog, at selvom advokatkontorerne også spiller en rolle, så skyldes udviklingen i høj grad et stadigt stigende forventningspres hos den enkelte studerende. 

”De vil gerne have gang i en karriere, før de er færdige med deres uddannelse, og det er en ny tendens. Vi gør alt, hvad vi kan, for at sætte fokus på, at studielivet er et studieliv og ikke et arbejdsliv,” han.

Christian Nør Larsen køber ikke argumentationen om, at hvis de studerende allerede bukker under for presset under uddannelsen, så er advokatbranchen med høje performancekrav nok ikke den rigtige vej at gå.

”Det er en syg kultur, der hersker, hvis man bare skal vænne sig til at 71 pct. skal være stressede på den ene eller anden måde. Vi ser også en femtedel, der har opsøgt læge grundet stress, så det er ikke bare for sjov – det er et reelt problem. ”

Han peger desuden på, at hvis man allerede er stresset, inden man kommer helt ud på arbejdsmarkedet, er der også stor sandsynlighed for at bukke under for stress senere.

Ærlig skatteadvokat: "Jeg har brugt uforholdsmæssigt meget tid på mit arbejde"

Erfaren partner retter skarp kritik mod branchen: Maskulin dominans og hårde performance-krav spænder ben for kvinder

Mads Pramming om stædighed, uretfærdighed og ulige kampe  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også