AdvokatWatch

Ærlig skatteadvokat: "Jeg har brugt uforholdsmæssigt meget tid på mit arbejde"

Efter 25 år med arbejde til op over begge ører har skatteadvokat Torben Bagge truffet en beslutning. Han vil have tid til andre ting i livet end arbejde.   

Foto: TVC, PR

Det var lidt af en milepæl for skatteadvokat Torben Bagge, da han sidste år kunne fejre 25 års jubilæum hos advokatfirmaet TVC (tidligere Tommy V. Christiansen). Ikke alene er det usædvanligt i sig selv at holde 25 års jubilæum, når man endnu ikke har rundet 50 år. Skæringspunktet gav også anledning til at tage arbejdslivet op til revision. Og det kom der både erkendelser og beslutninger ud af. 

"Når jeg ser tilbage på de 25 år, så har jeg brugt uforholdsmæssigt meget tid og energi på mit arbejde. Derfor har jeg også besluttet mig for, at de næste 25 år skal mit professionelle virke ikke fylde så meget, som det har gjort. Der skal andre prioriteter ind,” siger Torben Bagge og tilføjer:

"Så kan man jo glæde sig over at holde 25 års jubilæum, når man er under 50 år, så man rent faktisk kan nå noget af det, som i virkelighedens verden bør betyde mere."

Mere tid i Jylland

Torben Bagge leder stadig skatteafdelingen i TVC, hvor 15 advokater er beskæftiget med at føre skatte- og afgiftsager, men han er ikke længere firmaets managing partner. Han tilbringer også fortsat en del arbejdsdage på TVC's kontor på Havneholmen i København, men lejligheden rundt om hjørnet fra kontoret er solgt med det formål at reducere antallet af dage i hovedstaden fra de mere end 100 om året til... bare færre.

"Jeg vil stadig være i København, for det er her, der er mange store klienter, det er her, Landskatteretten, Østre Landsret og Højesteret ligger, og det er også her, Skatteministeriet er. Men derfor kan man godt begrænse det," siger Torben Bagge til AdvokatWatch.

Jeg er nok ikke den eneste i branchen, der har det med at lade sig opsluge af arbejde.

Torben Bagge, partner i TVC

I en branche, hvor der tælles timer fra første arbejdsdag på advokatkontoret, kan det være svært ikke at løbe med og om muligt forbi sine omgivelser. Det er 25 år siden, at Tommy V. Christiansen, som dengang underviste i skatteret på Aarhus Universitet, gav Torben Bagge et 13-tal og et jobtilbud, og siden har Bagge løbet stærkt.  

"Jeg er nok ikke den eneste i branchen, der har det med at lade sig opsluge af arbejde," siger han og understreger, at han ikke begræder sine mange timer på kontoret begravet i sager om skatter, moms og afgifter.

"Jeg var sikkert ikke nået til, hvor jeg er, hvis ikke jeg havde arbejdet en vis legemsdel ud af bukserne. Men nu har jeg prøvet det, og nu vil jeg også have tid til andre ting," siger Torben Bagge, som blandt andet vil bruge mere tid med sine to børn på henholdsvis 15 og 18 år.

TVC's skatteafdeling har med nedlæggelsen af firmaets straffeafdeling fået fornyet fokus hos det århusianske advokatfirma. De seneste par år er der ifølge Torben Bagge kommet "en række dygtige partnere ind", hvilket giver mulighed for, at han som leder af afdelingen "kan trække sig lidt tilbage."

Et hav af nye regler

Som leder af skatteafdelingen har Torben Bagge imidlertid stadig det endelige ansvar for omkring 1400 sager årligt. Han har hele sit advokatliv beskæftiget sig med skatte- og afgiftssager, og det har aldrig været kedeligt, bedyrer Bagge. For med nye regeringer følger som regel skattereformer, og området er med tiden blevet mere og mere komplekst, selvom politikerne gang på gang har lovet forenkling. 

"Der er kommet enormt mange detaljerede enkeltregler,” siger Torben Bagge.

”Politikerne er tilbøjelige til at regelregulere. Men en regel kan godt være god nok, selvom der opstår problemer,” siger han. 

Staten kradser årligt omkring 1000 milliarder kroner ind i skatter og afgifter, og langt størstedelen af pengene kommer fra de personlige indkomstskatter. Sådan et system kræver tillid, men ifølge Torben Bagge kræver systemet en lige så høj grad af gennemsigtighed. Og den mangler, lyder det fra skatteadvokaten.   

”Det er et kæmpeproblem i et retssamfund som vores, at der ikke er den nødvendige forudberegnelighed. Det bør alt andet lige være muligt for en borger, som tænker sig godt om og måske ligefrem går til eksperter og får hjælp, at foruddiskontere, hvad den skattemæssige position bliver, hvis man gør det ene eller andet,” siger han med henvisning til de mange regler og enkeltafgørelser, skatteområdet er præget af.  

Det er et kæmpeproblem i et retssamfund som vores, at der ikke er den nødvendige forudberegnelighed.

Torben Bagge, partner i TVC

Torben Bagge understreger, at han ikke har svaret på, hvad løsningen er for Skat, men han vil alligevel godt give sit bud på, hvordan skatteområdet kan forbedres. Først og fremmest kræver det ifølge Torben Bagge vilje.

”Er der noget, livet både arbejdsmæssigt og privat har lært mig, så er det, at hvis der er vilje og udholdenhed, så er der også en vej – også for Skat,” siger Bagge.

Skatteadvokaten peger på, at en gennemgang af alle lovgivninger og regler vil give overblik over, hvor systemet kan forenkles, og hvor der kan skabes større gennemsigtighed og mindre bureaukrati. Derudover mener Bagge, at politikerne bør holde en høj kvalitet i lovgivningen og undgå at haste lovgivninger igennem, ligesom der ikke bør lovgives med tilbagevirkende kraft.

”Det er bedre at tænke sig om i processen og så hellere lade det gå noget langsommere,” siger han.

Svært at give slip

Torben Bagges engagement inden for skatteområdet fornægter sig ikke. Foruden sit virke hos TVC er han ekstern lektor i skatteret og forvaltningsret på Aarhus Universitet, ligesom han afholder kurser for revisorer og andre advokater.

Men selvom der næppe bliver færre skatteopgaver at tage sig af for Torben Bagge, er hans ambition altså nu at sætte tempoet ned og lader andre træde til. Den opgave er ikke let, når man er vant til at holde en høj kadence.

"Det er svært. Det er noget med at turde at give slip og have tillid til dem, man slipper til. Men jeg arbejder med det hver eneste dag," siger han.

Kammeradvokatens topchef om arbejdslivet: ”Man skal ikke bilde sig ind, at man kan det hele”

TVC skærper profil uden bandemedlemmer i kundekredsen 

Partnersplid får Bird & Bird til at lukke Aarhus-kontor  

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier