Efter splittelse af stort advokatfirma: Det har været lærerigt, men ikke sjovt

"Hvis ikke du har fælles fodslag, er det frygtelig svært at ændre strategi." Det har direktør for Kielberg Advokater erfaret, efter en periode hvor uenighed i ejerkredsen har ført til en splittelse af firmaet.
”Den interne udfordring, vi havde i 2017, brugte vi meget tid på at finde en løsning på, og når man bruger tiden på det, kan man ikke bruge tiden på at omsætte,” siger Nis Stemann Knudsen, direktør og partner i Kielberg Advokater. | Foto: Kielberg Advokater
”Den interne udfordring, vi havde i 2017, brugte vi meget tid på at finde en løsning på, og når man bruger tiden på det, kan man ikke bruge tiden på at omsætte,” siger Nis Stemann Knudsen, direktør og partner i Kielberg Advokater. | Foto: Kielberg Advokater

Det har gjort dybe indhug i både kræfter og økonomi, og det har understreget vigtigheden af at være samstemt om fremtidsplanerne.

Det er erfaringen hos Nis Stemann Knudsen, direktør og partner i Kielberg Advokater, efter at firmaet har været igennem en turbulent tid med ejer-uenigheder, en splittelse af firmaet og en fusion med en ny partner.

"På den ene side har det været en lærerig periode. På den anden side har den heller ikke været sjov. Det mest hensigtsmæssige er at være enige om tingene. Men den har også vist nødvendigheden af at finde homogeniteten og det fælles fodslag, for det er det, der skal til, for at du kan ændre dig i takt med det, omverdenen nødvendiggør," siger Nis Stemann Knudsen.

Uenigheder i ejerkredsen

Kielberg, der er Fyns næststørste advokatfirma, blev stiftet i 1960 og blev for alvor en stor, regional spiller, da firmaet indgik i en sammensmeltning af en række advokatfirmaer i slutningen af 1980'erne. Gennem de seneste år er der dog opstået uenigheder i ejerkredsen, der ved årsskiftet førte til, at 13 medarbejdere, heriblandt seks medejere, forlod firmaet.

"Udfordringen var, at man i partnerkredsen så for forskelligt på tingene. Vi kunne ikke finde fælles fodslag, og derfor blev det nødt til at blive et exit for nogles vedkommende. Det brugte vi meget tid på at finde en ordentlig løsning på, og det synes vi også, vi har fundet. Dem, der ikke er der mere, er kommet videre, og det er vi andre også," siger Nis Stemann Knudsen.

Partnerne Lars Rasmussen, Lars Høj Andersson, Jeanette Illum-Johansen, Henrik Popp og Anette Petersen skiftede til den konkurrerende Odense-virksomhed Bonnesen Advokater, mens den tidligere Kielberg-medejer Henrik Thorup Pedersen nu arbejder hos Agenda Advokater.

Markant fald i indtægterne

Uoverensstemmelserne i ejerkredsen har taget på kræfterne i Kielberg. Årsregnskabet for 2017 viser for andet år i træk et markant fald i bruttofortjenesten, der lander på 26 mio. kr., næsten 40 pct. lavere end for to år siden.

"Den interne udfordring, vi havde i 2017, brugte vi meget tid på at finde en løsning på, og når man bruger tiden på det, kan man ikke bruge tiden på at omsætte," siger Nis Stemann Knudsen.

Han vil ikke uddybe, hvad uoverensstemmelserne består i. Men Kielbergs bestyrelsesformand, Jørn Frøhlich, har tidligere fortalt til Fyens Stiftstidende, at det blandt andet handlede om forskellige opfattelser af strategi, og Nis Stemann Knudsen oplyser, at firmaet i kølvandet på de tidligere medejeres exit er i gang med et strategiskifte. Det sker i forlængelse af, at Kielberg i sidste uge annoncerede, at firmaet fusionerer med konkurrenten Aagaard Advokater.

"Man skal hele tiden være omstillingsparat, og når man ikke er enige om et skifte, bliver der typisk ikke ændret noget overhovedet. Det var det, der var vores udfordring, og det har vi fået løst nu. Vi går nu ind i en strategiproces, hvor vi vil gå fra at være det klassiske full service-kontor til et kontor, der vil highlighte et antal områder og så tilstræbe at være ekstra stærke dér," siger Nis Stemann Knudsen.

Værdier skal passe

Ifølge Jørn Frøhlich er erhvervsret, fast ejendom og familieret blandt de fremtidige fokusområder.

Ifølge Nis Stemann Knudsen har Kielberg i kølvandet på partnerexit'et fået flere henvendelser fra advokater, der var interesseret i et samarbejde, men det har været vigtigt for sammenlægningen med Aagaard, at værdierne passede sammen.

"Hvis ikke du har det fælles fodslag, er det frygtelig svært at ændre strategi. Det er ikke sådan, at vi er fuldstændig ens i den partnerkreds, der er nu. Med Jess er vi otte individualister. Men vi har nogle grundlæggende værdinormer, som matcher hinanden, og det gør, at jeg ser os som en stærk enhed, og at jeg ser fortrøstningsfuldt på fremtiden," siger Nis Stemann Knudsen.

Kielberg har nu lidt over 40 medarbejdere, heraf 20 jurister. Ejerkredsen består af otte partnere.

Nis Stemann Knudsen mener, et af de områder, hvor firmaet kan blive bedre, er markedsføring.

"Vi har nok heller ikke været gode nok til at synliggøre os selv. Tingene er kommet meget af sig selv, og vi er nok i en verden nu, hvor man skal bruge lidt flere ressourcer på at synliggøre det, man kan," siger han.

Fynske advokatfirmaer slår sig sammen 

Far og søn tager kampen op mod de store advokatfirmaer i Syddanmark 

Stort fynsk advokatfirma sprængt

Provinsadvokat om nyt kontor i København: Vores postnummeret er en "showstopper" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også