Advokat sigtet i bestikkelsesskandale: "Vi ser det som en alvorlig sag"

En advokat er blandt fire personer, der torsdag morgen er blevet anholdt og sigtet for bestikkelse i forbindelse med byggeprojekt i København. Otte adresser, heriblandt to advokatkontorer, er blevet ransaget, oplyser Københavns Politi til AdvokatWatch.
Politiet har i en koordineret aktion torsdag morgen ransaget otte adresser i hovedstadsområdet. En advokat er blandt de anholdte. | Foto: Joachim Ladefoged/IND
Politiet har i en koordineret aktion torsdag morgen ransaget otte adresser i hovedstadsområdet. En advokat er blandt de anholdte. | Foto: Joachim Ladefoged/IND
Af Andreas Vestergaard, Maiken Reimer Rønneberg og Steffen Moses

"Vi ser ikke så tit advokaterne involveret i disse sager."

Sådan lyder det fra Peter Reisz, vicepolitiinspektør i afdelingen for økonomisk kriminalitet ved Københavns Politi, over for AdvokatWatch, efter Københavns Politi torsdag morgen har anholdt og sigtet fire personer, heriblandt en advokat, for bestikkelse i forbindelse med et byggeprojekt i København.

I en koordineret aktion ransagede politiet otte adresser i hovedstadsområdet, deriblandt flere advokatkontorer, lyder det i en pressemeddelelse.

Peter Reisz oplyser, at der er tale om to advokatkontorer, men han vil ikke komme nærmere ind på, hvilke det drejer sig om, ligesom han heller ikke kan fortælle mere om den sigtede advokat.

De fire personer er sigtet efter straffelovens paragraf 299 stk. 2, som vedrører returkommission. Her er strafferammen ifølge vicepolitiinspektøren fire års fængsel.

"Vi ser det som en alvorlig sag."

"Vi vil rigtig gerne se, at man kan have lovlige budrunder i stedet for at betale penge under bordet for at komme ind og få nogle aktiviteter i specifikke byggeområder, og det er noget, vi skal gøre op med, så vi får stoppet dem, som udøver den her virksomhed," siger Peter Reisz.

DR: Handler om "Redmolen"

Vicepolitiinspektøren vil ikke oplyse, hvilket byggeprojekt der er tale om.

Ifølge DR er der dog tale om sagen vedrørende milliardbyggeriet "Redmolen" i Nordhavn. Det bekræfter flere af hinanden uafhængige kilder over for DR.

Mediet beskrev sagen i marts, hvor pensionsselskabet PFA politianmeldte byggefirmaerne V2C og WR Entreprise. Det skete, efter PFA's egen rådgiver V2C angiveligt havde forsøgt at lave hemmelige bestikkelsesaftaler med entreprenører på byggeprojektet til 2,6 mia. kr. i Nordhavn.

Det var en partner hos DLA Piper – der nu er fratrådt – som ifølge DR havde lavet en ulovlig samarbejdsaftale mellem V2C og WR Entreprise om tildeling af en opgave mod betaling. Det kaldes returkommission og er ulovligt.

"Den pågældende advokat er ikke længere hos os, og vi vil naturligvis samarbejde med de relevante myndigheder om opklaringen, idet vi forstår, at PFA har anmeldt sagen om V2C til politiet," lød det i en skriftlig kommentar til DR fra Martin Lavesen, managing partner i DLA Piper.

Hos Københavns Politi vil vicepolitiinspektør Peter Reisz hverken be- eller afkræfte, hvorvidt der er tale om "Redmolen"-byggeriet, men han siger, at sagen drejer sig om et "større byggeri i København".

"Vi har ingen kommentarer til spørgsmålet om, hvorvidt vi er en af de otte adresser, heriblandt advokatkontorer, der ifølge artiklen er ransaget her til morgen," lyder det i et skriftligt svar fra Helle Honoré Jepsen, kommunikationschef i DLA Piper, til AdvokatWatch.

Det er tidligere kommet frem, at V2C's advokat Bjarke Vejby på vegne af byggefirmaet har stævnet advokatfirmaet og den tidligere partner med krav om 43,8 mio. kr.

"Vi har modtaget stævningen og imødeser sagen med ro. Det er både vores egen vurdering og vores eksterne advokats vurdering, at V2C ikke har noget berettiget erstatningskrav mod os. Det er ikke noget, der har fået mig til at ligge søvnløs," sagde Martin Lavesen, managing partner i DLA Piper, til AdvokatWatch i marts.

Hvis advokatfirmaet derimod går hen og taber sagen, skrider advokatkontorets forsikring ind og dækker.

To sager rammer branchen

Sagen kommer samtidig med, at en advokat også er blevet tiltalt i en sag om fusk med fiskekvoter.

De to sager vil formentlig ikke gavne advokaternes i forvejen skrantende image.

En troværdighedsundersøgelse fra kommunikationsfirmaet Radius viste sidste år, at advokater lander på en 18. plads blandt 26 forskellige professioner.

"Det er selvfølgelig ærgerligt, men det er ikke så overraskende, for det er et langt sejt træk at flytte på et omdømme," sagde adm. direktør Paul Mollerup dengang til AdvokatWatch.

Danske Advokater har som en vigtig målsætning at forbedre advokatbranchens image, og Paul Mollerup har tidligere peget på enkeltsager som årsagen til de dårlige troværdighedsmålinger.

"Der skal ikke mange dårlige historier til at skygge for de gode historier," sagde Paul Mollerup sidste år.

Direktører og advokat sigtet for bestikkelse i byggebranchen

Advokat blandt ti tiltalte i sag om fusk med fiskekvoter 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også