Retten forbyder banden LTF i historisk sag – LTF anker på stedet

Københavns Byret har slået fast, at LTF skal opløses. LTF med forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen bag sig anker på stedet.
"Reaktionen var, at man føler, det er en politisk dom," siger Michael Juul Eriksen, der forsvarer LTF, som fredag taber sag ved Københavns Byret. Sagen er anket. | Foto: Ernst van Norde
"Reaktionen var, at man føler, det er en politisk dom," siger Michael Juul Eriksen, der forsvarer LTF, som fredag taber sag ved Københavns Byret. Sagen er anket. | Foto: Ernst van Norde
Af Ritzau

Københavns Byret forbyder banden Loyal To Familia, der skal opløses. Fredagens dom er den første af sin slags.

Kun to gange tidligere har en domstol opløst en forening i Danmark. Første gang var i 1874, da Den Internationale Arbejderforening – en forløber til Socialdemokratiet – blev opløst, fordi man anså den for at have et samfundsomstyrtende formål.

Anden gang var i 1924, da foreningen Nekkab blev forbudt. Foreningen var et samlingspunkt for blandt andre homoseksuelle, og den var forbudt dengang.

I den aktuelle sag mod banden Loyal To Familia har anklagemyndigheden hævdet, at der er tale om en forening, som virker ved vold. Dermed kan den opløses i medfør af en bestemmelse i Grundloven, som ellers garanterer foreningsfriheden.

I en pressemeddelelse udtrykker chefanklager Ida Sørensen stor tilfredshed med resultatet.

"Det er en principiel og historisk dom i kampen mod kriminelle bander og organiseret kriminalitet. Vi har i dag fået byrettens ord for, at LTF er en grundlovsstridig forening, der bruger vold og andre strafbare midler til at opnå kriminelle formål," siger hun.

Ligner en forening

I byretten har Loyal To Familias advokater protesteret imod indgrebet. De har sagt, at Loyal To Familia ikke er en forening i Grundlovens forstand, men derimod et broderskab.

Bestemmelsen blev indført i Grundloven i 1953, og formålet var at ramme nazikorps og andre, der udgør en trussel mod statsmagten og de grundlæggende frihedsrettigheder, har advokat Michael Juul Eriksen påpeget.

Men retten fastslår i dommen, at banden ligner en forening. Blandt andet blev der under en ransagning fundet et organisationsdiagram. Også fundet af 109 læderveste hos en jysk broderivirksomhed indgår i begrundelsen. Vestene skulle bruges af bandemedlemmer.

De cirka 200 personer knyttet til LTF havde et fælles mål, fastslår en domsmandsret. For eksempel har politiet under sagen kunnet fremlægge regler for adfærd, ligesom der var kontingentbetaling.

Desuden mener retten, at grupperingen har virket ved vold. Et af argumenterne er Højesterets dom afsagt for to år siden mod stifteren og lederen Shuaib Khan. Han er pakistansk statsborger og blev udvist.

Begge betingelser i Grundloven er opfyldt, mener retten, som også godkender et midlertidigt forbud, som Københavns Politi nedlagde 4. september 2018.

Anker på stedet

Dommens præmisser bliver fredag gennemgået af retsformand Jens Stausbøll. Ingen personer fra banden er mødt op i retten.

Bandens advokat Michael Juul Eriksen var klar med reaktionen, straks da dommer Jens Stausbøll havde afsagt dommen. Den blev anket på stedet. Det ligger allerede fast, at sagen skal føres ved Østre Landsret fra september til november.

"Det er usædvanligt, kan man sige, men begge parter vidste, at den anden ville anke. Så kan det være, at sagen også kommer i Højesteret. Det tænker jeg, at den tabende part i landsretten vil forsøge på," siger Michael Juul Eriksen.

Michael Juul Eriksen havde hurtigt telefonen i hånden, efter at dommen faldt, for at meddele LTF om resultatet.

"Reaktionen var, at man føler, det er en politisk dom," siger han.

Det var i september 2018, at Københavns Politi udstedte et midlertidigt forbud mod LTF. Samtidig blev sagen om et forbud indbragt for retten.

Forinden havde daværende justitsminister Søren Pape Poulsen (K) bedt landets øverste anklager om at undersøge muligheden for et forbud. Det skete som reaktion på en række skyderier, hvor flere blev dræbt eller såret.

Forsvarer kræver millionerstatning efter fejlagtig fængsling i bandesag

Efter et år på egne ben: "Der var meget bøvl i et stort advokathus" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også