AdvokatWatch

Forsvarer kræver millionerstatning efter fejlagtig fængsling i bandesag

En 24-årig mand blev uberettiget fængslet i stor LTF-sag. Forsvarer kræver erstatning på knap 1,7 mio. kr.

Forsvarsadvokaten for en 24-årig mand, der blev løsladt efter at have siddet varetægtsfængslet i halvandet år i stor LTF-sag, kræver nu en erstatning i millionstørrelsen. | Foto: Ritzau Scanpix

Da en omfattende sag mod 16 medlemmer af banden Loyal To Familia gik ind i sin afsluttende fase tidligere på måneden, kom anklagemyndigheden med en opsigtsvækkende besked.

Den ene tiltalte, en mand på 24 år som havde siddet fængslet i omkring halvandet år, var blevet forvekslet med en anden.

Nu kræver hans forsvarer, Jane Ranum, en erstatning på 1.689.027 kr., oplyser hun til Ritzau.

Pengene dækker over uberettiget frihedsberøvelse, uberettiget telefonaflytning og tabt arbejdsfortjeneste.

"Politiet har omkring gerningstidspunktet haft et billede, som man internt har sendt rundt, og så har man haft nogle tip, om hvem det kunne være, og dem har jeg først fået nu," siger hun.

"Politiet har simpelthen haft interne oplysninger om, at det kunne være en anden end min klient, og den oplysning har man ikke givet mig," tilføjer Ranum.

Anklagemyndigheden meddelte under de afsluttende bemærkninger i retssagen, at den 24-årige ikke var den, man mente at have identificeret på et overvågningsbillede.

Men ifølge forsvareren var det oplysninger, som hun og retten burde have fået indsigt i langt tidligere i forløbet.

"Jeg mener, at det er rigtig, rigtig groft, det, der er sket her. Det er åbenlyst, at jeg havde krav som forsvarer til aktindsigt i det bilag," siger hun.

"Jeg kan også konstatere, at anklagemyndigheden har været ude og på Københavns Politis vegne meddele, at det er en fejl, der er blevet begået."

Måske var den unge mand ikke blevet fængslet eller i hvert fald ikke i så lang tid, hvis papirerne var blevet udleveret, vurderer forsvarsadvokaten.

10 medlemmer af Loyal To Familia blev i sagen kendt skyldige i grov vold og forsøg på grov vold, selv om de oprindeligt var tiltalt for drabsforsøg.

Netop den oprindelige tiltale om drabsforsøg ligger forsvareren vægt på i det høje erstatningskrav.

Hun understreger også, at der foreligger en grov pligtforsømmelse i den måde, som politiet og anklagemyndigheden har håndteret sagen på.

Derfor har Jane Ranum også sendt en klage afsted til Den Uafhængige Politiklagemyndighed.

Over for Berlingske har chefanklager Ida Sørensen ved Københavns Politi sagt, at det var nye oplysninger i sagen, der gjorde, at manden blev løsladt.

Chefanklageren kaldte det en "ærgerlig sag".

Forkert mand sad varetægtsfængslet i halvandet år

Forsvarere: LTF'eres domme bør holde sig inden for strafferammen 

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Statsminister Mette Frederiksen (S) udskrev valg, tre advokater genopstiller til Folketinget, og en advokat blev tilkendt 400.000 kr. i en strid om fyring. Sidst, men ikke mindst, fortalte PWC-chef om sats på juridisk rådgivning.

EU om ventetider ved domstolene: Det går ikke

I sin tredje årlige rapport om retssikkerhed udtrykker EU-Kommissionen bekymring for domstolene i Danmark. ”Det er tid til at handle,” mener formanden for Advokatrådets internationale udvalg.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier