Karoly Németh skal betale 100.000 kr. til Advokatnævnet

Østre Landsret har stadfæstet dommen fra byretten, og advokat Karoly Németh skal dermed betale en bøde på 100.000 kr. til Advokatnævnet. 
Karoly Németh slipper ikke for at betale en stor bøde til Advokatnævnet | Foto: Joachim Adrian
Karoly Németh slipper ikke for at betale en stor bøde til Advokatnævnet | Foto: Joachim Adrian
RITZAU

Da advokat Karoly Németh i 2017 sendte grove kommentarer på Facebook til en sagsøger i en sag, som Németh selv var advokat i, gik han over stregen og imod god advokatskik.

Sådan lød det dengang fra Advokatnævnet, som gav ham en bøde på 100.000 kr. Torsdag har Østre Landsret stadfæstet den dom, som også har været forbi byretten.

Karoly Németh skal altså betale den klækkelige bøde, ligesom landsretten har besluttet, at han skal betale 25.000 kr. i sagsomkostninger til Advokatnævnet.

Sagen begyndte oprindeligt i 2017. Her gav Advokatnævnet Németh en bøde på 100.000 kr. for grove kommentarer på Facebook mod Jan Aage Jeppesen, som i den periode havde anlagt en injuriesag mod Karoly Némeths klient Bent Jensen.

Sagen udsprang af, at historiker Bent Jensen i 2014 udgav bogen "Ulve, får og vogtere", hvori han nævner, at Jan Aage Jeppesen arbejdede for DDR's efterretningstjeneste Stasi i 1980’erne.

I en passage skriver Bent Jensen, at "han var skyld i, at flere østtyske borgere havnede i østtyske fængsler".

Jan Aage Jeppesen samarbejdede rigtignok med Stasi – har han forklaret – men udsagnet om, at han var skyld i fængslinger af østtyskere faldt ham for brystet.

Derfor trak han forlaget Gyldendal og Bent Jensen i retten. Men undervejs ytrede han sig om sagen på Facebook og kritiserede i samme ombæring Bent Jensens advokat, Karoly Németh.

Det faldt Németh over, men i stedet for at ignorere det, svarede han igen med to kommentarer. I den ene skrev han: "En STASI STIKKER SOM JAN AAGE J HAR INGEN ÆRE!!".

Det er uvist, hvad han skrev i den anden kommentar.

Németh gik over grænsen for, hvordan en advokat bør opføre sig, lød det dengang fra Advokatnævnet.

Karoly Németh stævnede Advokatnævnet, fordi han mente, at nævnet helt havde misforstået sagen. Han henviste dengang til, at han dels udtalte sig som privatperson, dels kun havde gentaget udsagn, som Jeppesen selv allerede havde brugt.

"På denne baggrund forekommer det aldeles urimeligt – grænsende til det meningsløse – når Advokatnævnet kritiserer sagsøger i nærværende sag, advokat K.L. Németh, for at fremkomme med de pågældende udsagn. Udfaldet af Nævnsbehandlingen er imidlertid ikke overraskende for sagsøger. Nævnsafgørelsen har båret præg af inkompetence og manglende evne til at sætte sig ind i sagens rette sammenhæng," skrev Karoly Németh i en replik i sagen.

Advokater til modangreb på Advokatnævnet efter Facebook-bøder 

Advokater går over stregen på sociale medier: "Det er ligesom, klappen går ned"  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Troels Tuxen, partner hos Bech-Bruun, har som kurator allieret sig med kapitalfond i sagen, hvor Christian Stadil, hans far og en tidligere direktør i familiens konkursramte rederi er blevet sagsøgt. | Photo: Pr / Bech-bruun

Ugens bedste historier på AdvokatWatch