Advokater: Sager med slettede telebeviser må gå om

Uvildig kontrolgruppe skal nu lave regler for, hvad man skal gøre i sager, hvor korrekte telebeviser er endegyldigt slettet.
Ifølge forsvarsadvokat Ulrik Sjølin Pedersen bør sager med nu slettede telebeviser gå om. | Foto: Tobias Nicolai/JPA
Ifølge forsvarsadvokat Ulrik Sjølin Pedersen bør sager med nu slettede telebeviser gå om. | Foto: Tobias Nicolai/JPA
Af Politiken formidlet af Ritzau

Justitsminister Nick Hækkerup (S) har torsdag udpeget den uafhængige kontrolgruppe, der skal sikre uvildigheden i gennemgangen af tusindvis af straffesager med tvivlsomme telebeviser, skriver Politiken fredag.

Ministeren har givet gruppen en gevaldig udfordring og et gigantisk ansvar. For kontrolgruppen med landsdommer Olaf Tingleff i spidsen skal nemlig opsætte regler for en kompleks, kontrafaktisk juridisk øvelse og svare på spørgsmålet: Hvordan behandler vi sager, hvor det afgørende bevismateriale formentlig er hullet, men fordi det nu er slettet, får vi aldrig klar besked.

Formanden for Landsforeningen af Forsvarsadvokater, Kristian Mølgaard, er udpeget som medlem af styregruppen:

"Det er meget at bede om en løsning på det problem. Det er jo noget, som man må undersøge meget grundigt, men principielt er det en meget grim situation. Det svarer jo til, at man har afgjort en sag ud fra en vidneforklaring, der blev afgivet via en tolk, der efterfølgende viser sig at være dårlig, men vidnet bag forklaringen er død. Hvad gør man så med den fejloversatte forklaring – hvilken bevisværdi har det?", siger han til Politiken.

Forsvarsadvokaten Ulrik Sjølin Pedersen var selv anklager mellem 2008 og 2014. For ham at se er der kun én rimelig løsning på problemet med de sager, hvor potentielt fejlagtige, men nu slettede telebeviser har været afgørende for en dom:

"Hvis teledata på nogen måde er lagt til grund i præmisserne for en dom, og de teledata ikke kan undersøges, så må beviset udgå, og sagen gå om. Længere kan den umuligt være, for det er helt grundlæggende i en retsstat. Og der bør ikke sidde nogen og være overdommere omkring det spørgsmål. Vi bør falde tilbage til grundsætningen om, at hvis der er en rimelig begrundet tvivl, skal det komme den tiltalte til gode," siger forsvarsadvokaten fra Sjølin Advokatfirma til Politiken.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også