AdvokatWatch

Justitsminister vil have kulegravet teledatasagen

Nick Hækkerup (S) nedsætter en uvildig gruppe ledet af en landsdommer, der skal gennemgå teledatasagen. Det indebærer et såkaldt review af de it-systemer, der opbevarer og behandler bevismateriale.

En af Nick Hækkerups første gerninger som justitsminister bliver at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal kulegrave den såkaldte teledata-sag. | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil have ryddet op i sagen om politiets brug af teleoplysninger, der muligvis har været fejlagtige.

Derfor nedsætter han nu en uafhængig gruppe ledet af en landsdommer. Den skal gennemgå politiets behandling af de straffesager, der er omfattet af den såkaldte teledatasag.

"Teledata-sagen handler om vores tillid til retssystemet. Vi skal kunne stole på, at ingen uskyldige dømmes. Og vi skal kunne regne med, at ingen skyldige går fri."

"Der er sat grundlæggende spørgsmålstegn ved kvaliteten af de teledata, som politiet og anklagemyndigheden anvender i straffesager. Det er en meget alvorlig situation," siger han i en pressemeddelelse.

Gruppen skal foruden formanden bestå af to forsvarsadvokater, en strafferetsprofessor og en efterforskningsekspert. Den vil desuden have mulighed for at hive ekspertbistand ind udefra.

Skal redegøre for sagen

Ud over kontrol- og styregruppens arbejde er rigspolitichefen og rigsadvokaten blevet bedt om at redegøre for sagen.

Endelig skal de it-systemer i politiet og anklagemyndigheden, der har opbevaret og behandlet bevismaterialet, gennemgås.

"Jeg forventer, at alle fejl nu kommer frem i lyset og bliver håndteret åbent og ordentligt," siger ministeren.

Rigsadvokaten meddelte 13. juni i en orienteringsskrivelse til Advokatrådet og Domstolsstyrelsen, at man havde opdaget en fejl i politiets it-systemer.

Fejlen er opstået i det program, som siden 2012 har konverteret teleselskabernes rådata til oplysninger, som er blevet brugt i forbindelse med bevisførelse for mistænkte personers gøren og laden i visse straffesager.

Fejlen kan have medført, at mistænkte er blevet frifundet på en forkert baggrund, og at andre omvendt er blevet kendt skyldige.

Fejlen blev ifølge Rigspolitiet rettet 8. marts 2019.

Rigspolitiet kendte til mangelfuld teledata

Rigsadvokat var tavs om teleskandale til efter valget

Domstolene hørte først om teleskandale efter 102 dage 

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier