AdvokatWatch

Kammeradvokaten lander forlig: Falck må betale 152,5 mio. kr. i erstatning

Det hollandske selskab Bios, Region Syddanmark og flere hundrede kreditorer får kompensation af Falck. Kammeradvokaten har bistået regionen gennem årelangt forløb, hvor firmaets kommende managing partner har været blandt de primære rådgivere.

Foto: Ritzau Scanpix/Jens Nørgaard Larsen

Falck har indgået forlig med det hollandske ambulanceselskab Bios i en sag, hvor selskabet har misbrugt sin position til at presse konkurrenten ud i en konkurs.

Samlet løber kompensationen op i 152,5 mio. kr. Forliget er indgået med Region Syddanmark, Bios' hollandske ejer og konkursboet efter Bios i Danmark, hvor Jan Bruun Jørgensen, der er partner i advokatfirmaet Andersen Partners, har været kurator.

Forliget betyder, at omkring 500 kreditorer efter Bios' konkurs kan få penge igen. Det oplyser Falck i en pressemeddelelse.

Kammeradvokaten har fungeret som regionens juridiske rådgiver gennem hele forløbet.

"Det er glædeligt, at hele sagskomplekset nu er afsluttet med et forlig, som alle parter kan være rigtig godt tilfredse med," skriver advokatfirmaet i en nyhed på sin hjemmeside.

Sagen strækker sig tilbage til 2014-2015, hvor Bios overtog ambulancedriften i Region Syddanmark fra Falck. Falck klagede efterfølgende over regionens tildeling af opgaven til Bios, men fik ikke medhold i klagen.

I januar konkluderede Konkurrencerådet, at Falck havde misbrugt sin dominerende position på markedet til at presse Bios.

Ifølge rådet brugte Falck en fordækt kommunikationskampagne for at skabe uro om Bios og så tvivl om, hvorvidt det kunne løfte opgaven.

Samtidig arbejdede Falck aktivt for at hindre, at ambulancereddere skiftede til Bios.

Handlede uacceptabelt

Det hollandske selskab havde store problemer med at rekruttere og leve op til sin kontrakt og gik til sidst konkurs i 2016, hvorefter Region Syddanmark hjemtog opgaven.

"Falck handlede i 2014-15 på en måde, der var uacceptabel, og som vi aldrig kommer til at gentage. Vi har accepteret myndighedernes kendelse," siger Falck-direktør Jakob Riis.

"Vi har arbejdet for at skabe en samlet løsning for alle store og små kreditorer. Vi er glade for, at vi har kunnet nå til et forlig og betaler nu for parternes tab," siger han i en pressemeddelelse.

Jakob Riis udtalte i maj, at Falck var parat til at betale, hvis det kunne dokumenteres, at selskabets ageren havde givet tab.

Det er nu endt med forliget, som samtidig betyder, at en række erstatningskrav mod Falck er faldet bort. Sagen er dermed retsligt set afsluttet, oplyser Falck.

Kammeradvokaten oplyser, at firmaets kommende managing partner, Jens Bødtcher-Hansen, er blandt de advokater, der primært har bistået Region Syddanmark gennem årene i forbindelse med komplekset.

Region Syddanmark meddeler, at den samlet havde krav på 120 mio. kr., og at det med forliget får dækket knap tre fjerdedele af de udgifter, som regionen har haft til sagen og Bios' konkurs.

Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) er tilfreds med aftalen.

"Der bliver sat et punktum for alle parter i sagen. For regionen betyder det, at vi ikke skal bruge ressourcer på at forfølge alle sager på kryds og tværs, men det betyder også, at vi modtager en betragtelig økonomisk kompensation," siger hun.

Hos Bios er der ligeledes tilfredshed med, at sagen nu er afsluttet.

"Perioden med ambulancedrift i Danmark var hård og økonomisk meget belastende. Og derfor er det selvfølgelig positivt, at vi nu bliver kompenseret fair og rimeligt," siger Stef Hellelink, direktør i Bios, i en pressemeddelelse.

Kurator kommer efter Falck med erstatningskrav

Ny managing partner hos Kammeradvokaten: "Jeg har altid brændt for ledelsesopgaven"

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Der kom politisk fokus på uklar advokatregning i stort anlagt erstatningssag mod Bech-Bruun i denne uge, der også bød på historier om blandt andet advokatbranchens ledelseshovedbrud og specialistområdet for sager om børnebortførelser.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier