Forening vil have Højesteret på banen i sag om ulovlig telelogning

Østre Landsret har accepteret Justitsministeriets anmodning om at udsætte retssag om ulovlig telelogning i Danmark, indtil en sag i Belgien er afgjort. Sagsøger vil have spørgsmålet afgjort i Højesteret.
Foto: Ritzau Scanpix/Thomas Borberg.
Foto: Ritzau Scanpix/Thomas Borberg.

Retssagen om ulovlig logning af danskernes teledata har lange udsigter på at finde en afgørelse.

Det skriver Version2.

I slutningen af februar gav Østre Landsret medhold til en anmodning fra Justitsministeriet om at afvente behandlingen af sagen, indtil EU-Domstolen har taget stilling i en lignende sag i Belgien. Som en konsekvens er sagen indtil videre udskudt indtil 1. september.

Baggrunden er en anmodning som den belgiske forfatningdomstol, Cour Constitutionelle, indgav til EU-Domstolen 2. august sidste år.

I den bad den belgiske domstol om en præjudiciel afgørelse på en række spørgsmål vedrørende logningsforpligtigelsen, og ifølge Justitsministeriet vil besvarelserne fra EU-Domstolen kunne yde fortolkningsbidrag, der vil bidrage til at præcisere, hvilke dele af de danske logningsregler som kan opretholdes i lyset af den såkaldte Tele2-dom.

Det var netop den dom, som underkendte brugen af generel og udifferentieret logning af alle borgeres teledata.

Ansøgt Procesbevillingsnævnet

Imodsætning til Justitsministeriet – og altså også Østre Landsret – mener Foreningen mod Ulovlig Logning, der står bag søgsmålet mod ministeriet for opretholdelsen af den ulovlige logning, ikke, at der er behov for at afvente den kommende afgørelse fra EU-Domstolen.

Ifølge foreningen har EU-Domstolen allerede tilkendegivet via blandt andet Tele2-dommen, at lovgivningen herhjemme er i strid med retten til privatliv.

Derfor har foreningen ansøgt Procesbevillingsnævnet om at indbringe afgørelsen fra Østre landsret for Højesteret.

Initiativtager og talsmand for Foreningen mod Ulovlig Logning, Rasmus Malver, siger til Version2, at han forventer, at Procesbevillingsnævnet tager stilling til, om kendelsen kan indbringes for Højesteret, i løbet af april.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også