Højesteret skal afgøre sag om udvisning af familiefar med 22 domme

Jimmi Levakovic har levet hele sit liv i Danmark. Nu skal Højesteret afgøre, om han skal udvises.
Foto: Ritzau Scanpix/Thomas Borberg.
Foto: Ritzau Scanpix/Thomas Borberg.
AF RITZAU

Fire medlemmer af samme familie er allerede blevet udvist af Danmark.

Nu skal Højesteret tage stilling til, om endnu et medlem af den berygtede Levakovic-familie skal afslutte sin tilværelse i Danmark.

Der er tale om 30-årige Jimmi Levakovic. Sidste år fik han sin 22. dom, da han blev idømt henholdsvis ét og to års fængsel af byret og landsret. I alt var han tiltalt for 35 lovovertrædelser af større og mindre karakter.

Men hverken landsretten eller byretten mente, at tiden var moden til at sende ham ud af landet.

Jimmi Levakovic er født og opvokset i Danmark, hvor han lever sammen med sin kone og deres tre børn på to, syv og ti år. Han har gået i dansk folkeskole og har senere uddannet sig til mekaniker.

Det er også nogle af de pointer, som forsvarer Michael Juul Eriksen lægger vægt på under mandagens retsmøde i Højesteret.

"Der er en særdeles stærk tilknytning til Danmark i henhold til, at han er født og opvokset her og har familie her," siger forsvareren i retten.

Han tilføjer, at det må veje tungt, at parret har mindreårige børn.

Ikke desto mindre insisterer rigsadvokaten på, at det må have konsekvenser, når Jimmi Levakovic har så mange tidligere domme i bagagen.

Derfor holder anklageren i Højesteret fast kravet om udvisning til Kroatien, hvor Jimmi Levakovic har statsborgerskab.

"Han har ikke magtet eller ønsket at blive integreret i det danske samfund og acceptere generelle samfundsnormer," siger hun.

Familien Levakovic blev for alvor landskendt, da familiens overhoved, Gimi Levakovic, som er Jimmi Levakovics onkel, for nogle år siden medvirkede i et dokumentarprogram på TV2.

I 2016 var også Gimi Levakovic tæt på at blive udvist til Kroatien. Her vurderede Højesteret dog, at det ville være i strid med menneskerettighederne, på trods af at han har flere domme bag sig.

Generelt udvises der hvert år flere end 1000 personer af Danmark. I foråret 2018 fremlagde regeringen et forslag til en ændring af udlændingeloven med det formål at få flere kriminelle udlændinge udvist.

Det førte angiveligt til flere udvisninger af personer, som er født og opvokset i Danmark, lyder det fra anklageren under mandagens retsmøde. Hun understreger, at det således også skulle være tilfældet for Jimmi Levakovic.

Forsvareren understreger imidlertid, at han ikke mener, at udvisning på nogen måde kan komme på tale.

Det skyldes - udover Jimmi Levakovics private forhold - at der ikke har været krav om udvisning i tidligere sager.

"Nu er han jo så advaret om det og risikerer i høj grad udvisning, skulle han begå kriminalitet igen," lyder det fra Michael Juul Eriksen.

Jimmi Levakovic var selv mødt op i retten mandag iført et mørkt jakkesæt. Han havde ingen kommentarer til sagen. Med sig havde han sin kone, der er svensk statsborger, men som ligeledes er opvokset i Danmark.

Der ventes at falde afgørelse i sagen tirsdag 19. marts.

Højesteret skal vurdere sag mod kriger i Syrien

Advokat vil have udvisning af 16-årig for Højesteret

Højesteret udviser bandemedlem fra Danmark efter overfald

Forsvarsadvokat for udvist bandeleder overvejer næste træk  

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også