AdvokatWatch

Højesteret skal vurdere sag mod kriger i Syrien

Både by- og landsret har dømt en nu 40-årig mand for ulovlig rejse til Syrien. Nu kommer sagen for Højesteret.

Foto: Marie Hald/Scanpix

Landets øverste domstol skal tage stilling til, om en nu 40-årig mand skal straffes for at rejse til Syrien og kæmpe imod Islamisk Stat.

I juni sidste år idømte Retten i Aarhus Tommy Mørck seks måneders fængsel for ulovligt ophold i et konfliktområde. I november blev dommen stadfæstet af Vestre Landsret.

Nu har Procesbevillingsnævnet givet tilladelse til, at sagen kan ankes til Højesteret.

Sagen er den første om ulovligt ophold i et konfliktområde.

I 2016 og 2017 befandt Tommy Mørck sig i Syrien for at kæmpe imod Islamisk Stat nær Raqqa. Men han havde ikke fået politiets tilladelse, og dermed overtrådte han en af paragrafferne i straffelovens kapitel om terrorisme.

Det er justitsminister Søren Pape Poulsen (K), der formelt har rejst anklagen mod den nu 40-årige mand fra Aarhus. 

Hans forgænger på posten, Søren Pind fra Venstre, lancerede i 2016 loven om ophold i konfliktområder som et led i "den hårde linje over for terror".

Imidlertid er den første, der dømmes, altså en borger, der kæmpede imod Islamisk Stat, som af myndighederne beskrives som en terrororganisation.

"Man ville egentlig ramme IS-krigere, men man rammer alle mulige andre," har Tommy Mørck tidligere udtalt.

I retten har han forsvaret sig med, at han ikke vidste præcis, hvor han befandt sig i ørkenen. Den forklaring blev dog hverken godtaget af by- eller landsret.

Vestre Landsret fandt det ligesom byretten bevist, at den 40-årige flere gange krydsede grænsen til al-Raqqa-distriktet og bevægede sig ind i dette.

Landsretten lagde ved udmålingen af staffen blandt andet vægt på, at manden ikke havde noget anerkendelsesværdigt formål med at indrejse og opholde sig i distriktet, og at han havde deltaget i væbnet kamp.

Advokat afviser PET-mistanke mod udvist turkmener

Forsvarsadvokat lodret uenig med politikerne: IS-krigere skal udleveres 

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier