Forsvarsadvokat lodret uenig med politikerne: IS-krigere skal udleveres

En række danske IS-krigere er allerede sigtet og begæret udleveret af dansk politi, men udenrigsministeren og flere andre politikere ønsker ikke at retsforfølge dem herhjemme. "Helt til grin", siger forsvarsadvokat Mette Grith Stage til Berlingske.
Mette Grith Stage er forsvarer for to danske IS-krigere, der har kæmpet for Islamisk Stat siden 2013 og er varetægtsfængslede in absentia. | Foto: Nils Meilvang/Scanpix
Mette Grith Stage er forsvarer for to danske IS-krigere, der har kæmpet for Islamisk Stat siden 2013 og er varetægtsfængslede in absentia. | Foto: Nils Meilvang/Scanpix

Flere politikere ønsker ikke at retsforfølge danske IS-krigere i Danmark, men de bør udleveres og stilles for en domstol herhjemme, mener forsvarsadvokat Mette Grith Stage.

Det skriver Berlingske.

I en række tilfælde er navngivne Syrienskrigere allerede sigtet og begæret udleveret af de danske myndigheder, og det er ifølge advokaten spild af ressourcer, at politikerne, som blandt andre tæller udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og formand for retsudvalget Peter Skaarup (DF), ikke vil retsforfølge kriminelle, som domstolene allerede har brugt mange kræfter på.

"Det er helt bizart, at retssystemet er blevet sat i gang. Både politiet og anklagemyndigheden, domstolene og advokater har brugt ressourcer på sager, der involverer IS-krigere. Der er afsagt kendelser om varetægtsfængsling, og nu mener Anders Samuelsen ikke, at de dømte skal hentes hjem? Så må man spørge, hvorfor hele systemet skulle sættes i gang i første omgang? Samfundet har brugt ressourcer og skattekroner på det. Det er helt til grin," siger Mette Grith Stage til avisen.

Søndag morgen opfordrede USA's præsident, Donald Trump, sine europæiske allierede til at hente tilfangetagne IS-krigere hjem for at stille dem for en domstol, men opfordringen mødte ikke opbakning blandt de danske politikere.

Over for TV 2 sagde Anders Samuelsen, at han "ingen interesse" har i at hjælpe Syrienskrigere med dansk pas med at komme tilbage til Danmark, mens Dansk Folkepartis Peter Skaarup peger på, at de potentielt kan udgøre en sikkerhedsrisiko.

Mette Grith Stage, der er forsvarer for to danske IS-krigere, som er varetægtsfængslede in absentia, og som Københavns Politi og anklagemyndigheden vil have til Danmark, kalder det populistisk kun at nægte denne gruppe en dansk rettergang, når andre kriminelle, der er eftersøgt i udlandet, bliver udleveret og retsforfulgt herhjemme.

I en kommentar oplyser Justitsministeriet ifølge Berlingske, at en koordineret gruppe af myndigheder tager stilling til hver enkelt sag om IS-krigere.

Advokater er åbne for at flytte egen vagthund ud af branchen

Advokater i fare for at komme i lommen på rockere og andre bander

Forsvarsadvokat: Jeg kan overhovedet ikke se et problem med etikken 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også