AdvokatWatch

Sagen, der spolerede advokatbranchens omdømme, bliver først afgjort i 2020

Ankesagen mod den tidligere topledelse i det hedengangne Johan Schlüter Advokatfirma, Susanne Fryland og Lars Halgreen, bliver først afgjort i Østre Landsret i starten af 2020, oplyser anklager til AdvokatWatch.

Foto: Ritzau Scanpix/Jens Dresling.

Der er endnu lange udsigter til, at de to tilbageværende på anklagebænken fra den tidligere Schlüter-trio, Susanne Fryland og Lars Halgreen, kan kan få afklaring i sagen, der er blevet kaldt en af de mest spektakulære sager i den danske advokatbranche.

Ankesagen er nu berammet i Østre Landsret med start 21. oktober 2019 og med sidste retsdag 14. januar 2020. I alt er der berammet 17 retsdage til ankesagen, oplyser specialanklager Malene Stage Christensen til AdvokatWatch.

"Der er tale om en bevisankesag, og det betyder, at det er en fuld prøvelse, så det bliver en gentagelse fra byretten med det samme materiale og sagsgennemgang, medmindre parterne inden bliver enige om, at enkelte dele kan lægges til grund uden prøvelse," siger hun.

To ankede på stedet

Sagen i Københavns Byret startede i februar 2018, og efter 21 retsdage faldt der dom i starten af juni i år. Johan Schlüter blev fundet skyldig i mandatsvig af særlig grov beskaffenhed, skyldig i regnskabsmanipulation og skyldig i forsøg på skyldnersvig. Han fik fire års fængsel, der dog blev gjort betinget grund af hans alder og personlige forhold. Schlüter blev desuden frakendt retten til at drive både erhvervsvirksomhed og advokatvirksomhed og fik konfiskeret 550.000 kroner.

Susanne Fryland fik den hårdeste straf og blev fundet skyldig i mandatsvig af særlig grov beskaffenhed og for forsøg på skyldnersvig. Hun blev idømt fem år og seks måneders ubetinget fængsel samt frakendt retten til at drive både erhvervsvirksomhed og advokatvirksomhed.

Den mildeste dom fik Lars Halgreen, der ikke var tiltalt i hovedforholdet som de to andre. Han blev kendt skyldig i forsøg på skyldnersvig og i regnskabsmanipulation og fik en ni måneders betinget fængselsstraf samt frakendt muligheden for at drive både erhvervsvirksomhed og advokatvirksomhed.

Johan Schlüter valgte som den eneste fra trekløveret ikke at anke sin dom, mens de to andre ankede på stedet.

Vidneafhøringer i light-version

Selvom ankesagen bliver en reprise af sagen i byretten – pånær de forhold, der vedrørte Johan Schlüter – kan selve vidneafhøringerne formentlig komme til at foregå i en light-version, fortæller Malene Stage Christensen.

"Her vil man læse forklaringerne fra byretten op og høre vidnet om vedkommende kan vedstå sig det. Så kan der være rettelser og supplerende spørgsmål, men den proces vil alt andet lige blive kortere end i byretten," siger hun.

Det er endnu uvist om anklager Martin Kromann også kommer til at stå ved Malene Stage Christensens side i landsretten, ligesom han gjorde det i byretten.

Hanne Rahbæk fra Nyborg & Rørdam repræsenterede Susanne Fryland i byretten. Det er også hende, der kommer til at føre ankesagen. Lars Halgreen har dog foretaget en udskiftning til næste halvleg, idet hans advokat i byretten, Morten Samuelsson fra Mazanti-Andersen Korsø Jensen, ikke kommer til at følge ham til landsretten. Det bliver i stedet Arvid Andersen fra Advokatfirmaet SJ Law.

Sagen om svindel med rettighedsmillioner for over 100 mio. kr. begyndte at ulme i slutningen af 2014, da direktør for Producentforeningen Klaus Hansen undrede sig over regnskaber og revisionspåtegner for en af de foreninger, som Johan Schlüters registreringsselskab Registerering Danmark – hvor Susanne Fryland var direktør – forvaltede rettighedsmidler for.

Det førte herefter til en intern undersøgelse, der fik Johan Schlüter og Lars Halgreen til at sende en politianmeldelse mod Susanne Fryland. Det endte dog med, at hele ledelsestrekløveret blev politianmeldt, og i sommeren 2017 valgte Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet (SØIK), i daglig tale bagmandspolitiet, at tiltale alle tre for svindel for et trecifret millionbeløb. Når der falder dom i ankesagen i januar 2020 vil der højst sandsynligt også blive sat punktum for et næsten fem år langt forløb.

 

Tegning af Rasmus Sand Høyer | Foto: Tegning af Rasmus Sand Høyer
Tegning af Rasmus Sand Høyer | Foto: Tegning af Rasmus Sand Høyer

Susanne Fryland tiltales for fem forhold:

  1. Tiltalt efter straffelovens paragraf 283 om forsøg på skyldnersvig. Susanne Fryland er anklaget for at trække 86 mio. kr. ud ved at overføre ejerandele i grønlandsk vandprojekt, hvor ægtefæller ejede selskabet.
  2. Tiltalt for at have afgivet urigtige oplysninger i de lovpligtige årsregnskaber for 2014 for henholdsvis det konkursramte advokatfirma og for et andet selskab ejet af advokaterne, jf. straffelovens paragraf 296, stk. 1, nr. 2, litra b.
  3. Tiltalt efter straffelovens paragraf 280 for mandatsvig af særlig grov beskaffenhed (Susanne Fryland er anklaget for at trukket 115 mio. kr. ud af CAB’s og Filmrets konti.)
  4. Tiltalt for mandatsvig for 5 mio. kr. begået over for Filmkopi i februar 2015.
  5. Tiltalt for at have overtrådt selskabsloven jf. reglerne om ulovlige selskabslån ved at låne 4,5 mio. kr. af Registrering Danmark til egne selskaber.
Tegning af Rasmus Sand Høyer | Foto: Tegning Rasmus Sand Høyer
Tegning af Rasmus Sand Høyer | Foto: Tegning Rasmus Sand Høyer
 

Lars Halgreen tiltales for to forhold:

  1. Tiltalt efter straffelovens paragraf 283 om forsøg skyldnersvig. Lars Halgreen er anklaget for at trække 86 mio. kr. ud ved at overføre ejerandele i grønlandsk vandprojekt, hvor ægtefæller ejede selskabet.
  2. Tiltalt for at have afgivet urigtige oplysninger i de lovpligtige årsregnskaber for 2014 for henholdsvis det konkursramte advokatfirma og for et andet selskab ejet af advokaterne, jf. straffelovens paragraf 296, stk. 1, nr. 2, litra b.

Dommer ville frifinde Johan Schlüter for trecifret millionsvindel 

Johan Schlüter anker ikke fængselsdom

Advokattrio får fængselsstraf i Schlüter-sagen 

Mens vi venter på dommen... 

Mere fra AdvokatWatch

Telefonerne er blevet stille hos boligadvokater

Der bliver solgt færre boliger, og det kan mærkes i advokatkontorerne. ”Heldigvis har jeg ikke et dyrt, forkromet kontor på Kongens Nytorv,” siger Mette Krog med egen forretning i den sjællandske by Borup.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier