AdvokatWatch

Tidligere anklager skal i fængsel for at lyve i retten

Fire måneders fængsel - én skal afsones - lyder straffen mod tidligere anklager, som løj over for landsret. Hun blev dog frifundet i spørgsmålet om instruktion af vidneforklaringer (Opdateret.)

Foto: Ritzau Scanpix/Jens Dresling.

(Artikel opdateret kl. 15 med yderligere oplysninger.)

En tidligere anklager skal i fængsel for at lyve for retten og for at anspore vidner til løgn. Af en straf på fire måneders fængsel er én måned ubetinget, oplyser Retten på Frederiksberg.

Den nu forhenværende senioranklager fra Statsadvokaten i København Trine Sorgenfri er blandt andet dømt for at have misbrugt sin stilling, da hun tilbage i september 2016 bandt Østre Landsret en usandhed på ærmet.

Hun løj om den kontakt, hun under en retssag havde haft med tre politiagenter, som skulle vidne i en hashsag. Og hun opfordrede politividnerne til også at holde tæt. Hvis de blev spurgt.

Men hun blev frifundet for to forhold bestående af i alt fem anklagepunkter, hvor hun skulle have påvirket de vidneforklaringer, som politiagenterne skulle afgive under sagen.

"Jeg er rigtig tilfreds med den dom. Min klient bliver dømt for det, hun har tilstået, og hun bliver frifundet for yderligere to forhold," siger forsvarsadvokat Stine Gry Johannesen.

Anklagemyndigheden havde forlangt et halvt års ubetinget fængsel i sagen, mens Trine Sorgenfris forsvarer havde argumenteret for en bøde eller en kort betinget straf. 

Selv om dommen lyder på ubetinget fængsel, er det ikke givet, at Trine Sorgenfri skal indsættes i et fængsel. Dommen ligger nemlig inden for den grænse, hvor det er muligt at afsone med fodlænke i eget hjem.

Ifølge Stine Gry Johannesen vil Trine Sorgenfri derfor acceptere rettens dom.

Da Trine Sorgenfri løj over for dommere, domsmænd og advokater, var det, fordi hun ville dække over sin kontakt med tre politiagenter, som skulle vidne i sagen.

Agenterne havde modtaget ganske detaljeret materiale om, hvad anklageren ville spørge dem om, og der var udvekslet mails med – som det blev sagt i retten – et vist frisprog.

Både dommere og advokater blev omtalt i lidet flatterende vendinger, og alt det ville Sorgenfri ikke have frem, har hun fortalt under sagen.

Men på et tidspunkt bad forsvarsadvokaterne om indsigt i kontakt mellem anklager og agenter, og det fik Sorgenfri til at fremsende nogle nye skemaer til agenterne. Men uden detaljerede oplysninger om sine spørgsmål.

Desuden skrev hun til agenterne, at de – hvis de blev spurgt – skulle sige, at de ikke havde modtaget andet. Og dermed ansporede hun dem til at lyve for retten.

Sorgenfri gik selv til sin ledelse for at rede trådene ud. Men det var for sent. Hun blev først sigtet, siden tiltalt og er nu også dømt.

Det er nu op til anklagemyndigheden at afgøre, hvorvidt dommen skal ankes til Østre Landsret.

Anklager vil have eksanklager et halvt år i fængsel

Nu starter sagen mod tidligere anklager om påvirkning af politvidner  

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Højesteret satte et eftertrykkeligt punktum på retsopgøret efter finanskrisen med stor millionbøde. Derudover bød ugen på historier om blandt andet ny patentdomstol, kritiseret advokatundersøgelse i Helsingør og højesteretsdom om salærkrav.

Læs også

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier