Anklager vil have eksanklager et halvt år i fængsel

Straf til tidligere anklager bør være ubetinget, mener anklager. Hun har erkendt at have løjet i retten.
Foto: Ritzau Scanpix/Jens Dresling.
Foto: Ritzau Scanpix/Jens Dresling.
AF RITZAU

Tidligere anklager Trine Sorgenfri bør ifølge Anklagemyndigheden straffes med seks måneders ubetinget fængsel for løgn i retten og for at forsøge at påvirke politividner.

Sådan lyder påstanden mandag i Retten på Frederiksberg fra Torben Thygesen, der repræsenterer Statsadvokaten i Viborg.

Sorgenfri er anklaget for at medvirke til falsk forklaring og for at misbruge sin stilling som anklager. Det foregik under en sag om organiseret salg af hash, hvor tre politifolk skulle vidne.

Dengang, tilbage i efteråret 2016, valgte Trine Sorgenfri at sende sin egen personlige drejebog for, hvordan afhøringen skulle foregå, til de tre politifolk. Vel at mærke inden de skulle vidne i retten.

Det var i fare for at komme frem, da forsvarsadvokaterne i sagen på et tidspunkt anmodede om at få fremlagt al kommunikation mellem anklager og politividner.

I stedet for at fremlægge sandheden for retten valgte Trine Sorgenfri at sende en redigeret udgave af drejebogen. Og dermed løj hun for retten.

Samtidig sendte hun den redigerede udgave til politifolkene og sagde, at hvis de blev spurgt, så skulle de sige, at de kun havde fået netop den udgave.

Det hele kom dog for en dag, og Trine Sorgenfri endte med at blive tiltalt i sagen. Andre anklagere blev også undersøgt, men Rigsadvokaten vurderede, at der ikke var grundlag for at rejse sager mod dem.

Og det er alvorlige sager, mener Torben Thygesen.

"Retten må aldrig kunne bringes i tvivl om, at man kan stole på, hvad en anklager siger. Det modsatte vil være ødelæggende for ethvert retssamfund," siger han henvendt til retsformand Christian Lundblad og de to domsmænd, som skal bedømme sagen.

Advokat Stine Gry Johannesen er forsvarer for Trine Sorgenfri. Ifølge hende er det rigtigt nok, at Trine Sorgenfri har begået fejl. Men hendes løgn kan ikke sammenlignes med andre løgne i retten.

"Det har intet at gøre med sagens bevisbedømmelse. Det har ingen betydning for, om nogen skal kendes skyldig eller gå fri. Og lige præcis dér adskiller denne sag sig fra andre sager om falsk forklaring," siger Stine Gry Johannesen.

Hun mener i øvrigt, at det skal ses som en formildende omstændighed, at Trine Sorgenfri hurtigt forsøgte at gå til sin chef for at få gjort skaden god igen.

Sorgenfri har erkendt, at hun løj, da hun sendte de redigerede skemaer til retten, og at hun ansporede politividnerne til at lyve om det, hvis de skulle blive spurgt.

Men hun vil frifindes for embedsmisbrug, hvad angår fremsendelsen af sin drejebog til vidnerne. Det bør højst give en dom for grov skødesløshed, påstår Stine Gry Johannesen.

Straffen bør ifølge hende være en bøde eller en kortere fængselsstraf, som gøres betinget.

Ud over kravet om fængsel, vil anklagemyndigheden have Sorgenfri frakendt retten til at virke som advokat i tre år. Det krav vil Sorgenfri frifindes for.

Der ventes at falde dom i sagen i næste uge.

Anklager tilstår at have påvirket politividner

Nu starter sagen mod tidligere anklager om påvirkning af politvidner  

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også