Manglende forsikring koster advokat retten til at udøve advokatvirksomhed

Arbejde uden ansvarsforsikring og garanti har i flere tilfælde udløst Advokatnævnets hårdeste sanktion.
Advokatnævnet, her på et foto fra årsberetningen, har frakendt en advokat retten til at udøve advokatvirksomhed pga. manglende forsikring og garanti. | Foto: Advokatnævnet
Advokatnævnet, her på et foto fra årsberetningen, har frakendt en advokat retten til at udøve advokatvirksomhed pga. manglende forsikring og garanti. | Foto: Advokatnævnet

Det er en hård stopklods for advokaters arbejdsmuligheder ikke at være forsikringsdækket.

Det må advokat Hans Johansen nu sande, efter at han har modtaget Advokatnævnets hårdeste sanktion, frakendelse af retten til at udøve advokatvirksomhed uden nærmere tidsangivelse.

”Advokat Hans Johansen har (…) groft tilsidesat god advokatskik ved ikke at have været dækket af en ansvarsforsikring og en garanti,” skriver Advokatnævnet i en netop offentliggjort kendelse.

Det fremgår af sagen, at Hans Johansens ansvarsforsikring og garanti ophørte 1. juli 2016, men at han stadig opretholdt sin beskikkelse.

”Advokatrådet ser med stor alvor på advokatens overtrædelse af pligten til at være omfattet af en ansvarsforsikring og en garanti, idet en overtrædelse af denne art kan have betydning for klienterne samt tredjemand,” hedder det i Advokatnævnets kendelse.

Ifølge Hans Johansens forsvarer har Hans Johansen ikke arbejdet som advokat i længere tid, og han har desuden planer om at deponere sin advokatbeskikkelse. Advokatnævnet hæfter sig dog ved, at Hans Johansen stadig havde sin beskikkelse, da ansvarsforsikring og garanti ophørte.

Sjælden sanktion

Tidligere i år blev også advokaten Jesper Müller, der indtil marts 2016 arbejdede som advokat hos Nuna Law i Grønland, frakendt retten til at udøve advokatvirksomhed, fordi han ikke havde forsikring og garanti, mens han stadig havde sin beskikkelse.

Frakendelse af retten til at udøve advokatvirksomhed er en straf, der sjældent bruges i advokatbranchen. I 2016 blev sanktionen brugt tre gange ud af 501 afsagte kendelser, viser beretningen fra Advokatnævnet. Det samme gør sig gældende for 2015, mens antallet af frakendelser var oppe på seks i 2014.

Hans Johansen har tidligere fået en bøde af Advokatnævnet på 10.000 kr. for smøl og en bøde på 20.000 kr. for manglende deltagelse i efteruddannelse, og nævnet vurderer samlet, at ”de udviste forhold giver grund til at antage, at advokat Hans Johansen ikke for fremtiden vil udøve advokatvirksomhed på forsvarlig måde”.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Hans Johansen.

Nævnet i sjælden afgørelse: Frakender advokat hans beskikkelse  

Efter 17 lussinger fra Advokatnævnet: Skattespecialist færdig som advokat på ubestemt tid 

Nævnet i dobbelttackling: Frakender advokat hans beskikkelse efter byretsdom 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også