Dommere trækker sig fra skandaleramt hashsag

Tre dommere og tre domsmænd i Østre Landsret har besluttet at trække sig fra en omstridt sag om hashhandel på Christiania, oplyser landsretten tirsdag.
Foto: Ritzau Scanpix/Jens Dresling.
Foto: Ritzau Scanpix/Jens Dresling.
AF RITZAU

Østre Landsret skal på jagt efter nye dommere til en sag om hashhandel på Christiania, efter at tre dommere og tre domsmænd har trukket sig fra sagen.

Sagen har ligget stille i halvandet år på grund af en anklagers tætte kontakt med politividner i sagen. De fik tilsyneladende instrukser om, hvad de skulle forklare.

Nu skal andre dommere og domsmænd overtage sagen, hvor 11 er tiltalt. Forsvarerne kræver, at de sender den ned i retssystemet, så den begynder forfra i Københavns Byret.

"Nu går jeg ud fra, at en ny afdeling i landsretten indkalder os til et møde," siger Kim Bagge, der er en af forsvarerne.

Det er landsrettens præsident, der skal udpege en ny besætning til sagen, fremgår det af kendelsen, der blev afsagt mandag.

Det nu afgående hold var over halvvejs i en stribe retsmøder, da der blev trådt på bremsen i oktober 2016 på grund af anklagerens optræden.

Hun blev anmeldt af sin chef, Statsadvokaten i København, for muligt strafbart forhold. Den Uafhængige Politiklagemyndighed har sigtet både hende og en anden anklager, der har været beskæftiget med sagskomplekset, som kaldes "Operation Nordlys".

Undervejs har efterforskerne også afhørt tre landsdommere som vidner. Afhøringen er en del af begrundelsen for, at dommere og domsmænd erklærer sig inhabile. Desuden kan det ikke udelukkes, at den bevisførelse, som de allerede har overværet, ikke har været tilstrækkelig objektiv fra anklagerens side.

"Det er ikke overraskende, at de har trukket sig, siger advokat Kim Bagge og henviser til det signal, som retten sendte tidligere på måneden.

Skandalen med anklageren opstod, kort tid før at der skulle afsiges dom i den sidste af seks store straffesager.

Københavns Byret idømte de tiltalte fængsel mellem fem år og et år og tre måneder 23. marts 2015. Beviserne bestod især af videooptagelser, som politiagenter stod for i Pusher Street.

Ankesagen til landsretten drejer sig om 11 mænd.

/ritzau/

Fynsk advokat får bøde af nævnet: Modklage afvist  

Retten i Kolding har fået styr på sovende forsvarer og kys til klienter

Tidligere toppolitiker vred sig, da han blev grillet i Schlüter-sagen 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også