AdvokatWatch

Producentforening kræver 100 millioner af advokater

De tre anklagde advokater i den såkaldte Schlüter-sag blev tirsdag i retten mødt af et erstatningskrav på 100 millioner kroner.

Klaus Hansen, direktør for Producentforeningen og tidligere formand for rettighedsorganisationen CAB, satte gang i en af de mest opsigtsvækkende sager i advokatbranchen nogensinde. | Foto: /ritzau/Melissa Kühn Hjerrild

De tre advokater, der tirsdag sidder på anklagebænken i Københavns Byret i en højst usædvanlig sag om mandatsvig og skyldnersvig, er blevet mødt af et enormt erstatningskrav.

Advokaterne er anklaget for uretmæssigt at have tilranet sig rettighedspenge, som de egentlig skulle fordele til de indholdsproducenter, der ejede dem.

"Der nedlægges påstand om frakendelse af retten til at drive erhvervsvirksomhed og advokatvirksomhed," siger bagmandspolitiets anklager i tirsdagens retsmøde.

"Der nedlægges påstand om en erstatning på 99.603.489 kroner og konfiskation af 550.000 kroner hos Johan Schlüter," lyder det videre. 

Johan Schlüters advokatselskab havde i årevis til opgave at indkræve og fordele penge fra rettigheder til store mængder tv- og filmindhold ejet af foreningerne CAB og Filmret.

Men i 2015 blev den kendte advokat politianmeldt sammen med partnerne Susanne Fryland og Lars Halgren.

Det var Producentforeningen selv, der blev opmærksom på mulige uregelmæssigheder og startede en advokatundersøgelse. Den endte med en politianmeldelse.

Det praktiske arbejde med at indkræve og fordele pengene skete i Susanne Frylands selskab Registrering Danmark.

Johan Schlüter og Susanne Fryland er tiltalt for at have faktureret CAB og Filmret for 115 millioner kroner mere, end de havde ret til.

Begge er også tiltalt for at have brugt kundernes retmæssige penge på sig selv.

De to og partneren Lars Halgren er tiltalt for at have afgivet falske regnskaber, og alle tre er tiltalt for skyldnersvig ved at forsøge at trække værdier ud af deres selskab, da sagen begyndte at rulle.

Det er Producentforeningen, der har rejst erstatningskravet på næsten 100 millioner kroner.

Formand hejste rødt flag

18. november 2014 satte Klaus Hansen, direktør for Producentforeningen og daværende formand for rettighedsorganisationen CAB, sig til tasterne og skrev en mail, der fik sagen om forvaltning af rettighedsmidler i selskabet Registrering Danmark til at rulle.

I sagens centrum står advokatfirmaet Johan Schlüter, der siden er gået konkurs, og selskabet Registrering Danmark, der stod for forvaltningen af rettighedsmidlerne. I dag – over tre år efter Klaus Hansen skrev mailen – sidder tre advokater med tilknytning til selskabet, Johan Schlüter, Susanne Fryland og Lars Halgreen, på anklagebænken ved Københavns Byret.

Sagens anklager Malene Stage Christensen har på første retsdag sat rammen for det første af de i alt seks forhold, som anklageren har rejst tiltale for. Her forklarede anklageren, at Klaus Hansen tilbage i 2014 var formand for rettighedsorganisationen CAB. Som forberedelse til et kommende møde gennemgik formanden revisionsprotokollatet for foreningens regnskab – og det fik ham til at hejse det røde flag.

I protokollatet fremgik et administrationshonorar på 26 mio. kr. – væsentligt højere end tidligere år – og beskrivelsen af honoraret var ”afgørende anderledes” end tidligere. Afvigelserne i CAB’s regnskab fik Klaus Hansen til at henvende sig til Susanne Fryland, der var direktør i Registrering Danmark, og Johan Schlüter, partner i advokatselskabet Johan Schlüter.

Da sagen begyndte at rulle, politianmeldte Johan Schlüter og Lars Halgren Susanne Fryland. De insisterer på, at det er hende, der har udført de ulovlige handlinger via Registrering Danmark.

Anklagemyndigheden holder dog på, at Susanne Fryland ikke har været alene om det. Og erstatningskravet er da også rettet mod dem alle.

Ud over erstatningen risikerer de anklagede flere års fængsel. Alle nægter sig skyldige.

/ritzau/

Anklaget advokat har taget fejl af dagene og misser starten af første retsmøde 

Johan Schlüter mistede alt efter skandalesag – nu risikerer han at havne bag tremmer 

 

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Dommers adfærd på Facebook kom igen i fokus i denne uge, hvor Dansk Folkeparti holdt sommergruppemøde. Derudover fandt historier om blandt andet erhvervsjurister og barselsvilkår vej til spalterne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier