AdvokatWatch

Medier: Barbara Bertelsen kan drages til ansvar i minksag

Flere topjurister kan holdes ansvarlige for deres roller i minksagen, vurderer Minkkommissionen ifølge flere medier.

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, kan ifølge flere medier drages til ansvar i minksagen. | Foto: Jens Dresling

Statsministeriets departementschef, topjuristen Barbara Bertelsen, kan drages til ansvar i minksagen, erfarer flere medier fra Minkkommissionens beretning.

Beretningen er blevet præsenteret for Granskningsudvalget i Folketinget torsdag formiddag. Beretningen offentliggøres først i eftermiddag.

Kommissionen konkluderer ifølge Politikens oplysninger, at Barbara Bertelsen har begået ”tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage hende til ansvar”.

TV 2 skriver, at departementschefen kan drages til ansvar ”i anledning af hendes medvirken til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet i forbindelse med pressemødet 4. november 2020 og den efterfølgende opretholdelse heraf”.

Det var Barbara Bertelsen, der tog initiativ til, at der skulle være et møde i regeringens koordinationsudvalg 3. november 2020.

Dagen efter meddelte statsminister Mette Frederiksen (S) på et virtuelt pressemøde, at alle mink skulle slås ned, også avlsdyrene.

Først nogle dage senere stod det for offentligheden klart, at der ikke var lovhjemmel til dette.

Men det er siden kommet frem, at disse oplysninger var man bekendt med i både Fødevareministeriet og Justitsministeriet, hvor man allerede 5. november 2020 begyndte at forberede lovarbejde til hastebehandling i Folketinget.

Det står ikke endnu klart, hvilke konsekvenser det kan få for statsministerens departementschef.

Tjenesteforseelser kan føre til alt fra en advarsel over fyring til bøde eller op til et års fængsel.

Også daværende departementschef i Fødevare- og Miljøministeriet, jurist Henrik Studsgaard, vurderes at kunne holdes ansvarlig for sin rolle i minksagen, skriver Jyllands-Posten, der har fået indsigt i Minkkommissionens beretning.

Henrik Studsgaard er i dag departementschef i Miljøministeriet. Det blev han, da Fødevare- og Miljøministeriet blev delt op i to ministerier.

Minkkommissionen uddeler ligeledes hård kritik til den øverste chef i Rigspolitiet, Thorkild Fogde, samt departementschef i Justitsministeriet, jurist Johan Legarth, skriver DR Nyheder.

Advokater og jurister spiller centrale roller i ”historisk” og ”unik” minksag

Statsministeren venter voldsom kritik – men afviser grundlag for advokater og rigsret

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Dommers adfærd på Facebook kom igen i fokus i denne uge, hvor Dansk Folkeparti holdt sommergruppemøde. Derudover fandt historier om blandt andet erhvervsjurister og barselsvilkår vej til spalterne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier