Statsministeren venter voldsom kritik – men afviser grundlag for advokater og rigsret

Minkkommissionen kommer med sin rapport torsdag, og Mette Frederiksen forventer hård kritik. Men hun afviser, at der er grundlag for efterfølgende advokatundersøgelse og rigsret.
Mette Frederiksen beklager forløb ved aflivning af mink og forventer voldsom kritik fra kommission. | Foto: Mads Claus Rasmussen
Mette Frederiksen beklager forløb ved aflivning af mink og forventer voldsom kritik fra kommission. | Foto: Mads Claus Rasmussen
AF RITZAU

Minkkommissionen vil komme med en voldsom kritik af beslutningen om at aflive alle landets mink uden lovhjemmel.

Det forventer statsminister Mette Frederiksen (S).

Det siger hun i et interview med Berlingske tirsdag – to dage før kommissionen kommer med sin længe ventede rapport.

”Når noget er kritisabelt, og når der er begået fejl, som at der ikke var lovhjemmel, forventer jeg selvfølgelig kritik fra kommissionen, og jeg forventer også en voldsom kritik.”

”Det er en naturlig konsekvens af et kritisabelt forløb, som regeringen beklager,” siger hun.

Der har været diskussion om, hvorvidt sagen og kritikken af regeringen og Mette Frederiksen er så alvorlig, at statsministeren bør stilles for en rigsret.

Det mener hun ikke selv, at der er være grundlag for.

Hun mener heller ikke, at der skulle være grundlag for, at der bliver igangsat en uvildig advokatundersøgelse af rapportens indhold, siger hun til Berlingske.

I forbindelse med et EU-topmøde i Bruxelles i sidste uge sagde Mette Frederiksen, at hun ikke ville kommentere indholdet af rapporten, indtil den ville blive fremlagt.

At hun alligevel udtaler sig to dage inden, skal ikke forstås sådan, at hun kommer kritikken i forkøbet, siger hun, da Berlingske spørger.

Interviewet med avisen handler i stedet om, at hun vil fortælle, hvad regeringen skal lære af sagen, og ”at regeringen vil tage kritikken meget alvorligt”, siger hun.

Mette Frederiksen peger primært på fem ting, der kommer til at blive afgørende i sagen.

Blandt andet om der var viden om den manglende lovhjemmel, da beslutningen om at aflive alle mink blev taget.

Den viden fastholder hun, at hun ikke har haft.

Derudover bliver det også vigtigt at få belyst, om nogen bevidst har forsøgt at skjule viden i sagen, siger hun.

Hun er selv af den overbevisning, at hun på trods af Minkkommissionens kritik kan fortsætte som statsminister, og at den nuværende regering kan fortsætte.

For at undgå at beslutninger med vidtrækkende konsekvenser bliver truffet uden lovhjemmel i fremtiden, foreslår hun, at der indføres en ”rådføringspligt”.

Det vil betyde, at man skal rådføre sig med Folketinget, inden man træffer vidtrækkende beslutninger som den i minksagen.

Blå partier kræver advokatundersøgelse i minksag

Juraprofessor forventer ikke rigsretssag på baggrund af lækket udkast

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også