Politikere vil have uklar advokatregning i Bech-Bruun-sag frem i lyset

Det er ”bekymrende” og ”dybt problematisk”, at Skattestyrelsen tilsyneladende ikke ved, hvor meget Kammeradvokaten har fået for at føre omfattende sag mod Bech-Bruun, mener politikere. Ministeren må på banen, lyder det.
Bech-Bruuns ledende partner Steen Rode var tilfreds, efter Østre Landsret 28. april frifandt advokatfirmaet i erstatningssag. | Foto: Gregers Tycho/ERH
Bech-Bruuns ledende partner Steen Rode var tilfreds, efter Østre Landsret 28. april frifandt advokatfirmaet i erstatningssag. | Foto: Gregers Tycho/ERH

Det vækker undren på Christiansborg, at Skattestyrelsen tilsyneladende ikke er klar over, hvor mange penge Kammeradvokaten har fået i forbindelse med stort anlagt søgsmål på 1,25 mia. kr. mod Bech-Bruun.

Styrelsen har hyret Kammeradvokaten til at føre sagen, hvor Bech-Bruun for tre uger siden blev frikendt, men som AdvokatWatch skrev tidligere på ugen, er det uklart, hvor stor statens advokatregning har været.

”Det er bekymrende, hvis man ikke ved, hvor meget sådan en sag koster, og hvad man bruger pengene på. Det bør der selvfølgelig være styr på,” siger Venstres skatteordfører Louise Schack Elholm til AdvokatWatch.

Samme holdning har Dansk Folkepartis skatteordfører Dennis Flydtkjær. Han kalder det ”mærkværdigt”, hvis Skattestyrelsen ikke ved, hvad Kammeradvokaten har fået for at føre sagen, der er en af de mest eksponerede retssager i forbindelse med skandalen om svindel med udbytteskat.

”Det er dybt problematisk, hvis man bare udskriver en blankocheck til et af landets største advokatfirmaer uden at holde styr på, hvad man konkret betaler for,” siger Dennis Flydtkjær.

Skattestyrelsen har oplyst, at styrelsen ikke er ”i besiddelse af de ønskede oplysninger”, efter AdvokatWatch har søgt aktindsigt i ”samtlige udgifter til Poul Schmith/Kammeradvokaten forbundet med retssagen mod Bech-Bruun”.

Regning i Danmark runder halv milliard

Bech-Bruun var sagsøgt i forbindelse med advokatfirmaets rådgivning om udbytteskat, og dermed er sagen en del af hele udbyttesagskomplekset, hvor der kører sager mod en række personer og firmaer i flere lande.

AdvokatWatch har spurgt Skattestyrelsen, om styrelsen reelt ikke ved, hvor meget Kammeradvokaten tager sig betalt for de enkelte sager, men det ønsker Skattestyrelsen ikke at svare direkte på.

I stedet lød svaret tidligere på ugen, at ”udgifterne i relation til udbyttesagskomplekset opgøres pr. landespor og således ikke pr. sag/søgsmål i forbindelse med faktureringen”.

Det fremgår af et aktstykke, at Kammeradvokaten forventer at sende en samlet regning i det danske landespor på 589 mio. kr. frem mod 2029. Men det bør være gennemsigtigt, lyder det fra de folketingspolitikere, AdvokatWatch har talt med.

”Det er helt almindeligt, at staten oplyser, hvad den bruger på forskellige sager, så selvfølgelig skal det oplyses, hvor meget der har været brugt på advokater,” siger skatteordfører Rasmus Jarlov (K).

”Når man har en post på en halv milliard kroner, skal det fremgå mere specifikt, hvordan pengene bliver brugt,” slår han fast.

Sag mellem konkurrenter

Behovet for gennemsigtighed er specielt vigtigt i denne sag, mener Dennis Flydtkjær. Det skyldes, at Kammeradvokaten og Bech-Bruun er to af landets største advokatfirmaer og dermed indædte konkurrenter.

Derfor skal der fra Skattestyrelsens side holdes ekstra tråd i sagen, mener Dansk Folkeparti-ordføreren.

”Det er skatteborgernes penge, så helt generelt bør det være gennemsigtigt, hvordan de bliver brugt. Men derudover er det principielt vigtigt i denne sag, da der er tale om to konkurrerende advokatfirmaer,” siger Dennis Flydtkjær og tilføjer:

”Der går det ikke, hvis det ene bare kan bruge løs af statens penge til at føre sagen.”

AdvokatWatch har spurgt skatteminister Jeppe Bruus (S), om han vil oplyse, hvor meget Kammeradvokaten har fået for sit arbejde i forbindelse med sagen. Og hvis ikke, om det så skyldes, at ministeren reelt ikke ved, hvor meget sagen har kostet, eller om han ved det, men ønsker at holde beløbet hemmeligt.

Skatteministeriet oplyser, at ministeren ikke umiddelbart kender beløbet, og henviser i øvrigt til Skattestyrelsen for at få mere konkrete svar.

Skattestyrelsen er ikke vendt tilbage med yderligere svar på AdvokatWatchs spørgsmål inden artiklens deadline.

Vil stille spørgsmål til minister

Dennis Flydtkjær vil nu stille et folketingsspørgsmål til Jeppe Bruus for at få oplyst, hvor meget Kammeradvokaten indtil videre har fået for sit arbejde med Bech-Bruun-sagen.

Bech-Bruun var sagsøgt, fordi advokatfirmaet tilbage i 2014 rådgav North Channel Bank, der senere fik bøde for svindel med udbytteskat.

Østre Landsret frifandt dog Bech-Buun, og Skattestyrelsen og Kammeradvokaten overvejer i øjeblikket, om dommen skal ankes til Højesteret.

Skattestyrelsen forventer på tværs af alle landespor at bruge over 4 mia. kr. på retssagerne i kølvandet på skandalen, hvor Danmark blev frarøvet knap 13 mia. kr. via svindel med udbytteskat.

Fredag 20. maj oplyste Skatteministeriet, at Jeppe Bruus nu vil informere Folketingets partier om advokatregningen i Bech-Bruun-sagen.

At anke eller ikke at anke – det er det store spørgsmål for Kammeradvokaten

Uklart hvor meget Kammeradvokaten har fået for Bech-Bruun-sag

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også