AdvokatWatch

Hækkerup overdrager ministerium til Tesfaye: Du får travlt

Afgående justitsminister Nick Hækkerup efterlader flere store opgaver og potentielle møgsager til sin afløser.

Nick Hækkerup (S) stopper som justitsminister. | Foto: Philip Davali

Nick Hækkerup (S) har i sine tre år som justitsminister haft meget få pusterum.

Og den nye mand på posten, Mattias Tesfaye (S), kan også forvente en betydelig arbejdsbyrde, siger den afgående minister ved overdragelsen af ministeriet.

”Det er en hård rejse, besværlig rejse, krævende rejse, men det er også en god rejse,” siger Nick Hækkerup.

Han fremhæver blandt andet, at Justitsministeriet er det ministerium, som sidste år skulle svare på klart flest udvalgsspørgsmål, og hvor der har været flest samråd.

Der er tradition for, at den afgående minister og den nye minister giver hinanden en gave.

Nick Hækkerup giver Mattias Tesfaye, som indtil mandag har været udlændinge- og integrationsminister, en grøn læselampe, fordi der som justitsminister er meget at læse.

”Der er rigtig mange timer, hvor man bliver nødt til at sidde ved læselampen,” siger han.

Johan Kristian Legarth, der er departementschef i Justitsministeriet, siger i sin tale ved overdragelsen, at det har været nogle ”specielle år”. Det skyldes blandt andet håndteringen af coronaepidemien.

”Jeg håber, du får lidt flere pusterum i din tid som justitsminister,” siger han henvendt til Mattias Tesfaye.

Og det er på ingen måde et ryddet skrivebord, Mattias Tesfaye overtager. Blandt andet skal der formentligt landes en flerårsaftale for domstolene.

Men på bordet er også flere potentielle skandalesager. Heriblandt den højt profilerede sag om Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og minksagen, hvor Minkkommissionen snart offentliggør sin beretning.

I FE-sagen blev den hjemsendte FE-chef, Lars Findsen, i december anholdt og sigtet for at have lækket oplysninger. Senere blev også tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) sigtet for læk.

Regeringsrokaden finder sted, efter at Nick Hækkerup søndag aften trådte tilbage som justitsminister og annoncerede, at han forlader politik. Han har været en del af dansk politik i mere end 20 år.

Fra 1. juni tiltræder han jobbet som direktør for Bryggeriforeningen, fordi han har mærket en ”ærgerrighed” efter nye udfordringer, forklarer han. Hækkerup vil ikke svare på, om han selv har søgt jobbet som direktør.

Mette Frederiksen om rokade: Tesfaye er en driftssikker minister

Ny justitsminister vader direkte ind på brændende platform – en løsning ”haster”

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Dommers adfærd på Facebook kom igen i fokus i denne uge, hvor Dansk Folkeparti holdt sommergruppemøde. Derudover fandt historier om blandt andet erhvervsjurister og barselsvilkår vej til spalterne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier