Regeringen skifter holdning: Støtter forslag om kvinder i bestyrelser

I ti år har skiftende regeringer været imod, men nu støtter S-regeringen EU-direktiv om flere kvinder i bestyrelser. Kun ét af Danmarks største advokatfirmaer lever i dag op til ligestillingsmålet.
Det går for langsomt med at få flere kvinder ind i bestyrelser, mener ligestillingsminister Trine Bramsen (S). | Foto: Jens Dresling
Det går for langsomt med at få flere kvinder ind i bestyrelser, mener ligestillingsminister Trine Bramsen (S). | Foto: Jens Dresling
AF RITZAU OG STEFFEN MOSES

Regeringen ændrer holdning og vil nu støtte EU-regler, der skal sikre flere kvinder i bestyrelser.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

I ti år har skiftende danske regeringer ellers været imod et EU-direktiv, som skal sikre mindst 40 pct. af begge køn i en bestyrelse i selskaber med over 250 medarbejdere på lønningslisten.

”Argumentet imod har været, at vi mente, at vi selv fint kunne skubbe udviklingen frem. Så det var ikke nødvendigt med EU-lovgivning. Status er bare, at der stort set ikke er sket noget,” siger ligestillingsminister Trine Bramsen (S) til avisen.

”Vi mener ikke, at det går hurtigt nok. Derfor ønsker vi også at være med i EU-politikken på det her område,” siger hun.

Forslaget kan også ramme de største advokatfirmaer, hvor der ikke ligefrem er ligestilling på bestyrelsesgangene. Således er det blandt de ti største advokatfirmaer kun Lundgrens, der har en nogenlunde lige fordeling med to kvinder ud af fem bestyrelsesmedlemmer.

Horten, Plesner og Accura har bestyrelser kun bestående af mænd.

Flere lande dropper modstand

Ifølge Jyllands-Posten går EU-direktivet blandt andet ud på, at selskaberne skal udpege bestyrelsesmedlemmer efter fastlagte og neutrale kriterier. Det betyder eksempelvis, at hvis to kandidater står helt lige ud fra kriterierne, skal personen fra det underrepræsenterede køn have en fordel.

Ifølge Bramsens ministerium er kvindernes andel af bestyrelsesposter i 190 af de største børsnoterede virksomheder 26 pct. i 2021. Det er stigning fra 2017, hvor tallet var 20 pct. Men det går for langsomt med udviklingen, mener ministeren altså.

Hidtil har der været et flertal imod EU-direktivet, men på det seneste har regeringerne i Tyskland og Holland ifølge Jyllands-Posten droppet deres modstand.

Det er dog ifølge Bramsen ikke derfor, at Danmark skifter mening. Hun henviser til, at regeringen er på vej med et lovforslag, der skal skærpe kravene til danske bestyrelser.

Europaparlamentarikeren Kira Marie Peter-Hansen (SF) er glad for regeringens kursskifte.

”Direktivet løser ikke alle problemer med ligestilling som partnervold, sexisme og generel diskrimination, der rammer ”almindelige” kvinder.”

”Det går ind i toppen af samfundet. Men det er et vigtigt værktøj, der forhåbentlig vil betyde flere kvinder i ledelserne, og så vil det afspejle sig i samfundet efter noget tid,” siger SF’eren til Jyllands-Posten.

”Vi er blevet ansigtet på et problem i branchen”

Accura-chef afviser kvoter i diversitetsdebat: ”Det giver nogle helt andre problemer”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også