Folketinget gør reglerne for hjemmearbejde mere fleksible

I lyset af covid-19 og forventningen til fremtidens arbejdsmarked lempes reglerne for arbejdsstationer.
"Med denne løsning gør vi nu reglerne for hjemmearbejde mere tidssvarende," udtaler beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). | Foto: Jens Dresling
"Med denne løsning gør vi nu reglerne for hjemmearbejde mere tidssvarende," udtaler beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). | Foto: Jens Dresling
AF RITZAU

Efter to år med hjemmearbejde under covid-19 og med udsigten til, at det vil blive betydeligt mere brugt, lemper Folketinget nu reglerne for hjemmearbejdspladser.

Mens det udløser hård kritik fra fagforeningen HK, er beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) godt tilfreds.

”Jeg er glad for, at vi nu har fundet en politisk og afbalanceret løsning, som både giver mere fleksibilitet og tager hensyn til arbejdstagere med skiftende arbejdspladser,” skriver han i en pressemeddelelse og fortsætter:

”Med denne løsning gør vi nu reglerne for hjemmearbejde mere tidssvarende, så de afspejler dagens arbejdsmarked, hvor arbejdet for visse medarbejdertyper kan udføres mange forskellige steder og ikke kun på kontoret.”

Der er tale om reglerne for skærmarbejde. Her er der regler for, hvordan arbejdsmiljøet skal være. Ansatte må godt bruge deres eget udstyr, så længe det lever op til en række krav. Gør de ikke det, skal arbejdsgiveren stille det nødvendige udstyr til rådighed.

For nuværende er det krav gældende, hvis den ansatte arbejder hjemme én dag eller mere på en normal arbejdsuge. For fremtiden vil kravet lyde, hvis den ansatte arbejder hjemme eller på andre faste arbejdssteder mere end to dage om ugen set over en måned.

Det kan dog betyde, at en lønmodtager ikke er omfattet, hvis vedkommende eksempelvis er to dage på kontoret, to dage hjemme og en dag et tredje sted.

Aftalen bringer da også langt fra glæde og ros fra fagforeningen HK, hvis medlemmer i høj grad er kontoransatte.

”Arbejdsgiverne får nu mulighed for at tørre udgifterne til en ordentlig hjemmearbejdsplads af på lønmodtagerne. Det, mener vi ikke, er rimeligt.”

”Når grænsen er sat op til mere end to dage fra tidligere én, så vil der være arbejdsgivere, der spekulerer i det. Og lader lønmodtageren selv afholde udgiften,” siger næstformand i HK Mads Samsing.

Han understreger, at hans medlemmer ofte ikke er højt lønnede, og at det derfor kan være en mærkbar udgift selv at indrette hjemmekontoret.

Der er da også positive toner fra Dansk Erhverv, en interesseforening for arbejdsgivere.

”Vi har fået et fornuftigt og balanceret regelsæt for hjemmearbejde. Det er et regelsæt, der er til at finde ud af.”

”De nye regler sikrer, at vi får et fleksibelt og forsvarligt arbejdsliv uden unødige meromkostninger for arbejdsgivere og ansatte. Vi er derfor godt tilfredse med resultatet,” skriver viceadministrerende direktør Laurits Rønn.

Advokater vinker ligesom andre virksomheder farvel til coronapas

Djøf ser risiko for hårdere pres på ansatte for at møde på arbejde

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også