AdvokatWatch

Jurist gentog advarsler i ulovlig asylsag

En jurist, der i 2016 var ansat i både Justitsministeriet og Udlændingestyrelsen, advarede flere gange sine chefer om muligt lovbrud i adskillelse af asylpar.

Afhøringer i Instrukskommissionen, der skal undersøge tidligere minister Inger Støjbergs ordre om adskillelse af unge asylpar. Tidligere fuldmægtig i Justitsministeriet og tidligere specialkonsulent i Udlændingestyrelsen Adam Abdel Khalik. | Foto: Jens Dresling

En dag eller to efter at jurist Adam Abdel Khalik i juni 2016 er begyndt i sin nye stilling i Udlændingestyrelsen, deltager han i et kontorarrangement på Amager med høvdingebold for at ryste medarbejderne sammen.

Adam Abdel Khalik benytter lejligheden til at tale med sin nye chef, og her kommer de ind på overvejelser omkring håndtering af adskillelse af asylpar, hvoraf mindst den ene er mindreårig.

"Jeg troede egentlig, at det her var passé, og at det var afsluttet. Det gik så op for mig, at det var det jo langtfra."

"Der var stadig par, som var adskilt efter instruksen," siger han mandag, da han afgiver forklaring i rigsretssagen mod tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg.

Grunden til, at Adam Abdel Khalik på det her tidspunkt kender til sagen, er, at han fire måneder tidligere som ansat i Justitsministeriet har været inde over et svar, som skulle gives til Jyllands-Posten.

Han husker, at han udtrykker bekymring overfor Nina Holst-Christensen, efter at han 19. februar har set et udkast til svar til avisen, som fremstår undtagelsesfrit.

Nina Holst-Christensen er kommitteret i Justitsministeriet og har den juridiske kompetence i forhold til menneskeret og EU-ret.

"Nina svarede, at hun havde drøftet det med Lykke (Sørensen, afdelingschef i Udlændinge- og Integrationsministeriet, red.), og at der ville være en kattelem, og at der ville blive administreret lovligt," siger han.

Under kontorarrangementet i juni gentager Adam Abdel Khalik sin bekymring overfor sin nye chef.

"Jeg fik sagt, at den ordning er klart ulovlig, og at de her par under alle omstændigheder skulle bo sammen."

Det ender med, at Adam Abdel Khalik flere gange gør sine chefer i Udlændingestyrelsen opmærksomme på, at man efter hans vurdering var i færd med at begå lovbrud.

Han siger, at man i styrelsen følte et pres fra Udlændinge- og Integrationsministeriet, som fulgte nøje med i, hvordan styrelsen behandlede sagerne om asylparrene.

Var der en frygt for, at "aben" skulle ende hos Udlændingestyrelsen, spørger anklager Anne Birgitte Gammeljord.

"Ja, det var der," svarer han.

Støjberg: Topjurists vidneudsagn er "en bombe" i rigsretssagen

Tidligere partner hos Kammeradvokaten i Rigsretten: Man ville gå til grænsen 

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Den længe ventede beretning fra Minkkommissionen løb med rampelyset, men ugen bød også på historier om blandt andet nye advokatetiske regler, et tørlagt marked for børsnoteringer og en ny udbudslov.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier