AdvokatWatch

Tidligere partner hos Kammeradvokaten i Rigsretten: Man ville gå til grænsen

En afdelingschef i Justitsministeriet, der sidenhen har været forbi Kammeradvokaten som partner, oplevede i 2016, hvordan Inger Støjbergs ministerium pressede på for et minimum af undtagelser i behandling af asylpar, sagde han på Rigsrettens 20. dag.

Onsdag var det 20. dag i rigsretssagen mod tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg. | Foto: Philip Davali

I et eller andet omfang var man i ministerierne allerede fra "dag et" urolige for, om internationale konventioner blev overholdt, da alle asylpar, hvor den ene var under 18 år, blev beordret adskilt i 2016.

Det mener i hvert fald Jens Teilberg Søndergaard, der på det tidspunkt var afdelingschef i Justitsministeriet.

Jens Teilberg Søndergaard blev 1. oktober juridisk direktør i Skattestyrelsen og var inden da et par år hos Poul Schmith/Kammeradvokaten som partner.

Onsdag afgav han på grund af sin fortid i Justitsministeriet forklaring under rigsretssagen mod daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg.

Det er første gang, at ansatte i Justitsministeriet har forklaret sig i Rigsretten.

Jens Teilberg Søndergaard forklarede, at Justitsministeriet var blandet ind i sagen, fordi den var kompleks.

Det betød, at ministeriet skulle rådgive Udlændinge- og Integrationsministeriet om, hvor langt man kunne gå inden for international lov.

Men det gav anledning til uenigheder mellem de to ministerier.

For Udlændinge- og Integrationsministeriet ønskede at gå så langt som muligt.

"Der var en urolighed om internationale konventioner helt fra 9. februar."

"Vi var også godt klar over, at vi blev bedt om at gå til grænsen, og at vi blev bedt om at gøre undtagelserne så snævre som overhovedet muligt," sagde Jens Teilberg Søndergaard.

Pres fra minister

Justitsministeriet var også inde over udarbejdelsen af en vejledning til Udlændingestyrelsen, som den skulle navigere efter på asylcentrene.

I vejledningen fremgik det, hvordan Danmarks internationale forpligtelser skal overholdes.

Men den var ikke færdig før 12. december 2016. Det vil sige mere end et halvt år efter, at en pressemeddelelse blev udsendt, og adskillelserne begyndte.

Jens Teilberg Søndergaard bemærkede især her, hvordan Udlændinge- og Integrationsministeriet pressede på.

På et tidspunkt i juni 2016 udtrykte Uffe Toudal, daværende departementschef i Udlændinge- og Integrationsministeriet, frustration over, at Justitsministeriet havde tilføjet flere undtagelser henad vejen.

"Blev I tryktestet lidt i processen på, hvor langt I kunne gå?," ville anklager Anne Birgitte Gammeljord vide.

"Ja, og det tænker jeg også i lyset af det politiske ønske. Når der var et ønske om, at man rent faktisk gik til grænsen," svarede Jens Teilberg Søndergaard.

Jens Teilberg Søndergaard blev 1. oktober juridisk direktør i Skattestyrelsen og var inden da et par år hos Poul Schmith/Kammeradvokaten som partner. | Foto: PR
Jens Teilberg Søndergaard blev 1. oktober juridisk direktør i Skattestyrelsen og var inden da et par år hos Poul Schmith/Kammeradvokaten som partner. | Foto: PR

Jurist i Rigsretten: "Jeg gjorde mit allerbedste i en utrolig vanskelig situation"

Juraprofessor fælder dom over advokaterne i Rigsretten: Forsvarerne fører på point

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier