Tiltale mod Støjberg: Hun gav urigtige oplysninger fire gange

Den endelige tiltale mod Inger Støjberg er klar, og der ventes at blive indledt en rigsretssag senere i år.
Tiltalen mod Inger Støjberg (V) i sagen om udlovlig adskillelse af asylpar er på plads. | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Tiltalen mod Inger Støjberg (V) i sagen om udlovlig adskillelse af asylpar er på plads. | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Et stort flertal i Folketingets underudvalg har vedtaget tiltalen mod Inger Støjberg (V) i sagen om ulovlig adskillelse af asylpar, hvor den ene var mindreårig.

Det oplyser retsordfører Kristian Hegaard (R). En rigsretssag ventes at blive indledt senere i år.

Samtlige samråd, hvor den tidligere udlændingeminister har talt usandt over for Folketinget, er omfattet af tiltalen.

I det oprindelige udkast var blot ét samråd nævnt. Men nu er alle samråd nævnt som en skærpende omstændighed i tiltalen.

"Alle samråd er med. Hvis man kun nævner én dato, så har man indtryk af, at der kun er blevet vildledt en enkelt gang, og det er forkert, der er blevet vildledt flere gange. Og det skal tiltalen også afspejle," siger Kristian Hegaard.

Hidtil har tiltalen lydt, at Inger Støjberg gav urigtige og misvisende oplysninger til Folketinget på et enkelt samråd 21. juni 2017.

Men nu er det tilføjet, at hun også gjorde det på i alt fire samråd. Det omfatter også 23. juni 2017, 11. oktober 2017 og 1. marts 2019.

Sagen skal debatteres i Folketinget torsdag og stemmes igennem tirsdag i næste uge.

Sagen handler om en "klart ulovlig" instruks i 2016, da Inger Støjberg var udlændingeminister. Den betød, at asylpar, hvor den ene var mindreårig, blev adskilt.

Sagen skal debatteres i Folketinget torsdag og stemmes igennem tirsdag i næste uge. En rigsret vil først blive nedsat, når delberetningen om embedsværket er færdigskrevet af Instrukskommissionen, der har undersøgt sagen.

Afhøringerne har også afdækket svigt i embedsværket.

For en uge siden vedtog underudvalget til Udvalget for Forretningsordenen et udkast til tiltalen, som Inger Støjberg har haft mulighed for at komme med indvendinger til. Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar.

Hun overvejer fortsat sin fremtid i Venstre, efter at hun blev frataget posten som næstformand efter flere offentlige uenigheder med formand Jakob Ellemann-Jensen (V).

Et stort flertal har tilkendegivet, at de vil stemme for en rigsretssag. Det er Socialdemokratiet, størstedelen af Venstre, De Radikale, SF, Enhedslisten, De Konservative, Liberal Alliance og Alternativet.

Ni medlemmer af Venstre, herunder Støjberg selv, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige stemmer imod.

Af løsgængerne vil kun tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen stemme imod. Han var den øverst ansvarlige, da sagen stod på, men blev frikendt for ansvar af Instrukskommissionen.

Flertal er klar med anklagen mod Støjberg

Højesteret bliver drænet for dommere under rigsretssag

Støjberg langer ud efter Ellemann-Jensen i sag om rigsret

Flertal på plads: S stemmer for en rigsretssag mod Støjberg

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også