Tænketank: Retssikkerheden har lidt et knæk i 2020

Flere tendenser har været medvirkende til, at retssikkerhed og frihedsrettigheder er sat under pres i 2020, vurderer tænketanken Justitia.
Jacob Mchangama, direktør, Justitia. | Foto: Jens Dresling
Jacob Mchangama, direktør, Justitia. | Foto: Jens Dresling

Håndteringen af coronakrisen og sagen om Forsvarets Efterretningstjeneste har været med til at presse retssikkerhed og frihedsrettigheder i 2020. Sådan lyder vurderingen fra tænketanken Justitia i en statusrapport for året, skriver Jyllands-Posten.

"På ingen tid skal der vedtages en ekstraordinær lovgivning som epidemiloven, der sætter retssikkerheden under pres. Der sker nedlukning af domstole, som man kan diskutere om, hvorvidt er i strid med grundloven, og senere minksagen. Noget, der næsten er blegnet, men som også er meget alvorlig, er hele FE-sagen," siger Jacob Mchangama, direktør for Justitia, til Jyllands-Posten.

Justitia peger i sin statusrapport på en række områder, hvor retssikkerheden har lidt et knæk. På positivsiden peger tænketanken på den nye epidemilov, som et flertal i Folketinget blev enige om før jul.

"Med den aftale om ny epidemilov, som regeringen og næsten alle Folketingets partier fremlagde den 18. december 2020, lægges der dog op til en markant styrkelse af retssikkerheden og den parlamentariske kontrol med regeringens beslutninger som led i epidemibekæmpelse," skriver Justitia i statusrapporten og fortsætter:

"Folketingets forkastelse af regeringens oprindelige udkast til ny epidemilov og insisteren på medinddragelse i lovgivningsprocessen og medbestemmelse i beslutninger om epidemibekæmpelse viser således, at den omfattende debat om retssikkerhed og demokrati i såvel befolkningen som Folketinget ikke har været forgæves, og at der er grænser for, hvor langt Folketinget vil gå."

Aftale om ny epidemilov begrænser brugen af tvang

Heunicke erkender at udkast til epidemilov ikke er perfekt 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også